Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Працівники та ветерани Південноукраїнської АЕС вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи

27.04.2023
Управління інформації та громадських зв’язків

26 квітня, у 37-му річницю Чорнобильської катастрофи, ліквідатори аварії, представники трудового колективу Південноукраїнської АЕС, військовослужбовці в/ч 3044, пенсіонери-атомники поклали квіти до пам’ятного знака «Чорнобильська мадонна» та вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Найбільша техногенна аварія стала трагедією цілих поколінь і найсуворішим уроком для всього людства. Для Южноукраїнська, як і для інших міст-супутників АЕС, ця дата завжди мала особливий сенс. Вже 27 квітня 1986 року на допомогу колегам в усуненні наслідків катастрофи з Південноукраїнської атомної станції виїхали перші автобуси з ліквідаторами.

Для атомників річниця Чорнобильської катастрофи – це не просто пам'ять і скорбота за загиблими ліквідаторами, які своїм подвигом приборкали небезпечну стихію. Це нагадування про те, як надзвичайно важливо стояти на сторожі ядерної безпеки. 

            Костянтин Панчук, ліквідатор аварії на ЧАЕС: «Ми бачили своїми очима, що там відбулося, дуже важка була катастрофа. А зараз Запорізька АЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, окупована. Це вкрай небезпечно і  може призвести до нової аварії. Якщо це станеться, постраждають усі, зокрема й країна-агресор росія».

            Андрій Макусій, ліквідатор аварії на ЧАЕС: «Чорнобиль – це великий урок для людства, і не можна допустити його повторення».

            Світлу пам'ять про жертв Чорнобильської катастрофи у Южноукраїнську вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до підніжжя пам'ятного знака.