Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Зміна прізвища, що не було змінено під час державної реєстрації розірвання шлюбу чи розірвання шлюбу у судовому порядку

07.04.2023
Южноукраїнський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Відповідно до ст. 113 Сімейного кодексу України  особа, яка змінила своє прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Ключовим моментом при відновленні свого прізвища є те, що відновленню підлягає саме дошлюбне прізвище, тобто те, з яким особа вступила у шлюб, що розривається, і це не завжди родове прізвище, якщо даний шлюб є не першим.

Якщо при державній реєстрації шлюбу в органах державної реєстрації актів цивільного стану або в судовому порядку особа не виявила бажання відновити своє дошлюбне прізвище, але згодом все ж таки вирішила це зробити, застосовується процедура зміни імені, передбачена Порядком розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 №915 (зі змінами). Цей Порядок визначає механізм прийняття та розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичних осіб-громадян України, тобто якщо прізвище при державній реєстрації шлюбу змінила іноземна особа, скористатися цим Порядком вона не зможе.

За загальним правилом заява про зміну імені подається громадянином України особисто. Але заява щодо зміни прізвища у зв’язку з розірванням шлюбу, що не було змінено під час державної реєстрації розірвання шлюбу чи розірвання шлюбу у судовому порядку, може бути подана також через представника або надіслана поштою, за умови нотаріального засвідчення справжності підпису заявника на ній.

Відповідно до абзацу першого пункту 12 Порядку у  разі  надання  дозволу  на  зміну  імені  заявник  у тримісячний   строк   може   звернутися   особисто  для  державної реєстрації  зміни  імені  до  відділу  державної  реєстрації актів цивільного  стану,  дипломатичного представництва або консульської установи України, які складають актовий запис про зміну імені, або у випадку зміни прізвища у зв’язку з розірванням шлюбу, що не було змінено   під   час   державної  реєстрації  розірвання  шлюбу  чи розірвання  шлюбу  в  судовому порядку, - через представника, який діє  на  підставі  нотаріально  посвідченої  довіреності. 

Якщо заявник чи у випадку, передбаченому абзацом першим цього пункту, представник без поважних  причин у зазначений строк не звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичного представництва або консульської установи України для  державної  реєстрації  зміни  імені,  дозвіл  на  зміну імені втрачає  силу.