Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактичні щеплення – єдиний надійний засіб профілактики інфекційних захворювань

10.03.2023
НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

До національного календаря профілактичних щеплень  входять вакцини від десяти інфекційних захворювань: кашлюк, дифтерія, правець, кір, епідпаротит («свинка»), краснуха, туберкульоз, гемофільна інфекція (ХІБ-інфекція), гепатит В та поліомієліт.  Це так звані вакцинокеровані інфекції, тобто їх поширення можна зупинити або попередити завдяки щепленням. Більшість цих недуг, якщо не захиститися від них, мають загрозливі, смертельно небезпечні ускладнення, такі як, наприклад, пневмонія, параліч, ураження серця та мозку.

В умовах війни зростає ризик розвитку та поширення інфекційних хвороб. Найуразливішими до них є діти й дорослі, які не щеплені взагалі чи вчасно не зробили ревакцинацію.

Дуже важливо вчасно вакцинувати дітей і дорослих від інфекційних хвороб згідно з календарем профілактичних щеплень, а також надолужити пропущені щеплення, щойно це стає можливим.

Повідомляємо, що в м. Южноукраїнськ кабінет щеплення  працює у штатному режимі на базі НКП «ЮУМЦПМСД» де  проводиться вакцинація дітей та дорослих. Всі вакцини є в наявності. Для запису на вакцинацію необхідно звернутись до лікаря з яким укладена декларація або реєстратури медичного закладу. У разі якщо на планове щеплення викликає лікар або медична сестра просимо своєчасно з’явитися на прийом.

Внутрішньо переміщені українці можуть щепитися самі або ж щепити дітей у державних медичних закладах населених пунктів, у яких вони перебувають. Підписувати декларацію з місцевим лікарем для цього не потрібно.

Захист дітей та дорослих від смертельних хвороб – це наш внесок у перемогу та майбутнє!

Лікар педіатр, завідувач амбулаторії Олеся Ткаченко