Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо повідомлення RASFF

10.03.2023
Вознесенське районне управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенським районним управлянням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 02 березня 2023 року № 2023.1260-fup 4, стосовно виявлення норовірусу в устрицях (Crassostrea gigas), що експортувалися з Франції (виробник: Les jardins ostréicoles de tatihou, France; пакувальник: Friulpesca SRL, Italy) до України (одержувач: ТзОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна», проспект Петра Григоренка, 43, м. Київ).

Додатково: Норовірусна інфекція (інша назва «шлунковий грип») – гостре вірусне захворювання, що проявляється переважно синдромом гастроентериту. Основними симптомами є нудота, блювання, болі, бурчання в животі та рідкі водянисті випорожнення, рідше – виражена температурна реакція організму, респіраторні прояви.

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

Про факти виявлення зазначеного харчового продукту в обігу, просимо негайно інформувати  Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на e-mail: vozn_dpss@dpssmk.gov.ua