Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо повідомлення RASFF

28.02.2023
Вознесенське районне управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенським районним управлянням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 22.02.2023 № 11.1.3-21/3929, щодо повідомлення RASFF № 2023.0797-fup 7, стосовно виявлення перевищення допустимого рівня Кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії (виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy; трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «БЮРО ВИН», вул. Мечникова, 9, м. Київ,01021).         

Додатково: Кадмій — один з небагатьох елементів, що не виконує конструктивних функцій в людському організмі. Цей елемент і його сполуки є надзвичайно токсичними, навіть, у незначних концентраціях. Має властивість накопичуватись в організмі. Поглинення будь-якої значної кількості кадмію викликає негайне ураження печінки і нирок.

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

Про факти виявлення зазначеного харчового продукту в обігу, просимо негайно інформувати  Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на e-mail: vozn_dpss@dpssmk.gov.ua

Додатки:

1. Повідомлення RASFF від 17 лютого 2023 року № 2023.0797-fup 7 на 3 арк.

2. Інформація щодо простежуваності.