Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Створення  безпекових умов у закладах освіти Южноукраїнської громади

08.02.2023
Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка 

Створення безпекових умов у закладах освіти є пріоритетним напрямком роботи освітньої галузі Южноукраїнської міської територіальної громади.

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 30.06.2022 №1/7322-22 «Про організацію 2022/2023 навчального року» розпорядженням міського голови від 28.06.2022 №159-р «Про створення комісії щодо обстеження наявних приміщень з метою встановлення можливості їх використання для укриття, як споруд найпростіших укриттів» створено комісію, якою складено акти щодо можливості використання підвальних приміщень Южноукраїнських ліцеїв, як найпростіших укриттів, для учасників освітнього процесу у разі відновлення освітнього процесу в очному режимі.

У приміщеннях проведено косметичний ремонт,  створено медичний пост,  місце для чергування  представника Державної служби з надзвичайних ситуацій,  Wi-Fi зону інтернет покриття, установлено електрогенератори, установлено стільці та парти, придбано дидактичні ігри для учнів початкових класів, встановлено стаціонарний телефон, придбано інструменти та устаткування відповідно до законодавства,  умивальники, біотуалети, вмонтовано туалетні кабінки, влаштована резервна лінія електроживлення, придбано вогнегасники, підготовлено запас питної води, печива, льодяників,  медикаментів.  Враховуючи таку ґрунтовну підготовку, за погодженням з Вознесенською районною військовою адміністрацією стало можливим навчання у очному режимі учнів закладів освіти Южноукраїнської міської територіальної громади.

Станом на початок 2023 року 64% освітніх закладів України, у яких створено безпекові умови, працюють у очному та змішаному режимі та 36% закладів освіти здійснюють освітній процес у дистанційному режимі.

Станом на початок лютого 2023 року з урахуванням безпекових умов, максимальної наповнюваності приміщень тимчасового укриття в Южноукраїнській міській територіальній громаді організовано  очне навчання для учнів 1-4, 9 та11-х класів у Южноукраїнських ліцеях №1 імені Захисників Вітчизни, №2, №3, №4.

Додатково  організовано навчання у очному режимі для учнів 6 та 7 класів Южноукрїнського ліцею №1 імені Захисників Вітчизни. Іванівська гімназія здійснює навчання усіх паралелей у очному форматі.

Учні 1-4 класів Костянтинівської гімназії навчаються у очному форматі. Южноукраїнський ліцей №5 здійснює навчання для усіх паралелей у дистанційному форматі.

Рішення про відновлення навчання в очному режимі стало необхідним у зв'язку із:

- 4-і, 9-і та 11-і класи є випускними класами, які після завершення навчання здобувають певний освітній рівень та отримують документи про освіту;

- розпочинаючи із 2019/2020 навчального  року  по  січень 2023 року учні у очному форматі здобували освіту 1,5 роки із 4-х навчальних;

- учні 11-х класів беруть участь у національному мультипредметному тесті, тому очне навчання розглядається як один із етапів підготовки;

- у Южноукраїнській міській територіальній громаді введено графіки відключення електроенергії, що призводить до погіршення якості надання освітніх послуг у дистанційному форматі;

- дистанційне навчання не вирішує завдань освіти для учнів 1-х класів та початкової школи у цілому в порівнянні із очною формою навчання;

- спостерігається тенденція серед батьків щодо відновлення навчання  у очному режимі для паралелей класів

Управління освіти та заклади освіти нашої територіальної громади стали першопрохідцями на етапі створення безпекових умов для учасників освітнього процесу. Нам вдалося вирішити навіть ті питання, які не були врегульовані чинним законодавством.

Але водночас є проблеми, що виникають під час перебування здобувачів освіти у приміщеннях тимчасового укриття. Сьогодні найголовніша з них – підлога; чергова - вентиляція. До речі проект на влаштування вентиляційних систем, за дорученням заступника міського голови Сергія Горностая, управлінням освіти вже виконаний.

Дані проблемні питання відомі міській владі та депутатському корпусу. Сподіваємося, що коли є таке розуміння, то і вирішення зазначених питань відбудеться у найкоротші терміни.