Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Стигми туберкульозу

08.02.2023
НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

НКП "ЮУ МЦ ПМСД" забезпечує рівний та своєчасний доступ до діагностики та лікування туберкульозу згідно людино-орієнтованої медичної допомоги. Завдяки підписаному пакету по супроводу лікування туберкульозу та останніх рекомендацій, лікування здійснюється амбулаторно, під наглядом фтизіатра у сімейного лікаря та є абсолютно безкоштовним. 

Медичні працівники не розголошують діагноз пацієнта, адже це умова довіри, яка сприяє повноцінному лікуванню та виздоровленню. 

Завдяки взаємодії з місцевою владою та Товариством Червоного Хреста здійснюється підтримка та заохочення людей до лікування. 

Хочеться сказати, що насправді туберкульозу не такий страшний, як собі його малюють. Бо навіть абсолютно матеріально забезпечена людина може захворіти, а не тільки соціально незахищені верстви населення.  Тому закликаємо здійснювати не тільки візити під час хвороби до лікаря, а і для профілактики, адже важливо виявляти все на початковій стадії. Немалу роль в цьому випадку зіграє швидке тестування на ВІЛ щороку, адже захворювання ВІЛ та туберкульоз дуже часто виявляються разом, особливо якщо за своїм здоров'ям не слідкувати. 

Наостанок, хотілось би додати що хотілось би, щоб і у нашому суспільстві більш адекватно реагували на хворих на туберкульоз, адже прояви стигми, особливо з боку роботодавців це абсолютно неправильно.

Лікар загальної практики – сімейний лікар Зоряна Столярчук