Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Затверджені спеціальні такси за порушення законодавства про природно-заповідний фонд

06.01.2023
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» (далі - Постанова), яка підвищила штрафи щодо пошкодження об’єктів природно заповідного фонду.

Звертаємо увагу, що дана Постанова стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду. До них у нашій громаді відносяться Національний природний парк «Бузький Гард» та Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-Степове Побужжя», розташовані на берегах ріки Південний Буг.

Документ встановлює нові, збільшені порівняно з 2013 роком, такси за знищення, пошкодження або заготівлю дерев’янистої та трав’яної рослинності, незаконне добування або знищення тварин, пошкодження геологічних та водних об’єктів природно-заповідного фонду, а  також за інші дії, які є екологічними правопорушеннями.

Такси для обчислення шкоди наведені у дванадцяти додатках Постанови,  у яких враховані всі можливі екологічні правопорушення, зазначені у діючому природоохоронному законодавстві.

Постановою також затверджений Порядок проведення індексації такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Індексація такс проводиться щороку.

Але дія даної Постанови не поширюється на види рослин і тварин, які занесені до Червоної книги України.

Так, пошкодження дерева діаметром 26-30 см у межах природно-заповідного фонду, яке не призвело до його відмирання, тягне за собою накладання штрафу у 1867 грн., за пошкодження 1 квадратного дециметру моху або лишайнику – 135 грн., знищення 0,01 гектару очерету - 378 грн., вилов ящірки різнобарвної - 1439 грн.