Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14.12.2022
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музеї організовано експозицію «Стежками Чорнобильсього лиха» до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Експозиція створена на основі архівних матеріалів науково-допоміжного фонду, світлин та особистих речей очевидців тих подій.

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Ця пам'ятна дата була затверджена указом президента України 10 листопада 2006 року.

Саме тоді було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, яких охопив реактор атомної.

 Біда торкнулася сотень тисяч українців - ліквідаторів, переселенців, дітей та дорослих. Завдяки мужності ліквідаторів, ми сьогодні можемо з жахом згадувати про ті події. Без самовідданого героїзму тих мужніх людей, наслідки могли б бути набагато гірші.

Це День пам’яті тих, хто віддав своє життя та здоров’я, виконавши свій обов’язок перед народом, заради порятунку нашої землі від страшної техногенної катастрофи.