Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

1 грудня Всесвітній День боротьби зі СНІДом

01.12.2022
Комунальне некомерційне підприємство "Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня"

1 грудня світ відзначає День боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

ВІЛ-інфекція – це одне з хронічних вірусних захворювань, викликане вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), що призводить до глибокого порушення імунної системи, яке визначають медичним терміном «імунодефіцит».

Коли ВІЛ потрапляє в організм людини, він проникає у клітини імунної системи та руйнує їх. Перебуваючи в клітинах, вірус «маскується», тобто стає невидимим для імунної системи.

В КНП «ЮМБЛ»медична допомога хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД здійснюється в кабінеті «Довіра» № 209, який створений для надання спеціалізованої медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ та проведення тестування з метою виявлення ВІЛ-інфекції. Звернутись до кабінету «Довіра» можна за телефоном 4-62-57.

 На базі кабінету «Довіра» КНП «ЮМБЛ» проводиться:

  • тестування на ВІЛ, встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції;
  • ведення обліку людей, які живуть з ВІЛ та здійснення медичного нагляду за ними;
  • призначення антиретровірусної терапії;
  • здійснення медичного нагляду за ВІЛ-інфікованими вагітними жінками, призначення та супровід медикаментозної профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини із застосуванням АРТ;
  • профілактика , діагностика та лікування опортуністичних інфекцій;
  • заходи з планування сім’ї;
  • організація та забезпечення заходів з постконтактної профілактики (ПКП) ВІЛ, у тому числі під час виконання професійних обов’язків, в установленому законодавством порядку;
  • проведення доконтактної  профілактики (ДКП)  ВІЛ;
  • забезпечення профілактики, діагностики та лікування вірусного гепатиту В у людей, які живуть з ВІЛ, здійснення діагностики вірусного гепатиту С у людей, які живуть з ВІЛ, та направлення їх за потреби до відповідних закладів охорони здоров’я, які здійснюють лікування вірусного гепатиту С.

Памёятайте, ВІЛ – це не вирок! Люди  з вірусом імунодефіциту можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається АРТ і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя.