Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Корисні поради фахівців

29.11.2022
Южноукраїнський міський центр соціальних служб

В рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо профілактики психологічного насильства фахівці рекомендують наступні корисні поради:

Як розпізнати токсичних людей :

  • після спілкування з такою людиною виникає відчуття спустошеності, втоми, пригніченості;
  • в розмові складно сказати "Ні", так як вас не чують, не реагують на ваші емоції та ваш внутрішній супротив;
  • постійно відчуваєте тиск на себе з боку такої людини, вам важко знаходитись поруч та входити в діалог ;
  • ви забуваєте про себе і власні інтереси, думаючи і вирішуючи питання токсичної людини ;
  • в спілкуванні присутня постійна напруга, вам важко контролювати свої емоції та почуття;
  • складно доносити до співрозмовника  свою думку та відстоювати свою правоту, вам легше погодитись з тим що вимагає від вас токсична особистість;
  • постійно  відчуваєте роздратування, та гнів знаходячись поруч.

Як захистити себе  від впливу токсичних людей:

1. Тримайте емоційну дистанцію, а ще краще — здавайтеся байдужими, намагайтеся мінімізувати прояв ваших почуттів. Вибирайте нейтральну лінію поведінки під час спілкування з тим, хто отруює вам життя.

2. Не  входьте в суперечку. Якщо ви теж будете сперечатися, опонент не погребує навіть найбруднішими прийомами й у результаті все одно вийде переможцем. Тому не давайте йому такої можливості, при загостренні ситуації краще змінити тему.

3. Змінюйте тактику. Якщо на вас чекає важка розмова з токсичною особою якої неможливо уникнути, то заздалегідь продумайте, як і про що ви будете говорити. Візьміть ініціативу на себе,  не давайте співрозмовнику стати головним у розмові.

4. Вмійте відстоювати свої кордони. Токсичні люди чудово знають, на які больові точки потрібно натиснути, щоб досягти бажаного. Ви повинні дати їм зрозуміти, що з вами це не спрацює. Не вдавайте, що образи чи моральний тиск — це норма. Не мовчіть про це, відкрито говоріть, що вас така взаємодія не влаштовує.

5. Мінімізуйте спілкування. Якщо хочете зберегти ментальне здоров’я, то завжди робіть вибір на свою користь. Не виходить повністю відмовитися від контактів з людиною? То хоча б зведіть до мінімуму всі зустрічі та розмови.

6. Не беріть близько до серця. Не звертайте уваги на образливі слова токсичної особи. Інколи вона сама не розуміє, про що говорить. Важко ігнорувати, а ще складніше не видати негативну реакцію. Але намагайтеся керуватись розумом а не емоціями, зберігайте спокій та відшукайте в собі змогу концентруватись на тому, що робить вас щасливим. Згадайте про якусь гарну подію, або ваші плани, які викликають у вас позитивний настрій.