Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо заборони стихійної торгівлі

25.11.2022
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу.

Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.

Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей: зупинки, вокзали, автомобільні шляхи, тротуари. Нерідко торгівля ведеться з землі. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка представляє високий ризик для здоров'я людей.

Для припинення розгортання осередків стихійної торгівлі звертаємося до всіх громадян Южноукраїнської міської територіальної громади із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі! 

Виникненню стихійної торгівлі сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків.

Чим небезпечні продукти зі стихійних ринків:

1. Якість продуктів ніхто не перевіряє.

2. Харчі продаються прямо з асфальту. Придбавши такий продукт, можна захворіти на інфекційні кишкові захворювання.

3. На стихійних ринках немає торгових місць, що є негігієнічним та виглядає неетично.

4. Продавці на стихійних ринках не отримують жодних дозволів від адміністрації та інших інстанцій. В разі отруєння продуктами потерпілому не буде до кого пред’явити претензію.

Перед тим як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім в інфекційній лікарні витрачати в кілька разів більше. А занадто ощадливим покупцям варто пам’ятати застереження медиків, що купівля продуктів на землі – великий ризик! 

Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції. Такі місця є – це спеціально облаштовані продовольчі ринки, на яких працюють усі відповідні служби, які перевіряють продукцію, починаючи з м’яса та риби, а закінчуючи крупами та фруктами. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача.