Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Незакінчена розмова….

07.11.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Більшість батьків, які приводять на консультацію  до нарколога підлітка з алкогольною або наркотичною залежністю кажуть «Ми думали, що з нашою дитиною це ніколи не трапиться…» Самовпевненість батьків не здатна захистити дитину.

Офіційна статистична інформація свідчить, що майже 90% українських наркоманів – люди у віці до 25 років. При цьому в українському суспільстві простежується чітка тенденція до омолодження наркоманії. Вік першого прийому наркотиків сьогодні вважається на рівні 13-15 років , у деяких містах нашої країни – 9-12 років. Імовірність прийому наркотиків серед підлітків, які почали рано курити та вживати алкоголь, значно вище, ніж у тих, які цього не робили. Підлітки, що вживають наркотики, мають ряд схожих рис характеру, багато в чому визначають їх подальшу залежність. Це невпевненість в собі, труднощі з вибором майбутньої моделі поведінки, залежність від думки оточуючих .

Що батьки повинні розповісти дитині про алкоголь і наркотики

У першу чергу, слід вибрати зручний, сприятливий момент. Можливо, він трапиться під час відпочинку, і Вам удасться провести невимушену виховну бесіду, яка носитиме більш безпосередній характер, ніж просто формальне обговорення.

Правда полягає в тому, що алкоголь і наркотики притупляють розум, можуть порушувати координацію рухів, підштовхувати до небезпечної поведінки і негідних вчинків, але не допомагають вирішити жодної проблеми.

Діти практично завжди готові поговорити з батьками, в тому числі й про алкоголь, тютюн і наркотики.

ПАМ’ЯТКА БАТЬКАМ

● Пам’ятайте, що першим університетом життя для дитини є та сім’я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити в сім’ї атмосферу любові, довіри, духовного настрою та комфорту.

● Не дивіться на дитину, як на особисту власність. Ви дали дитині фізичне тіло, а душа її належить світові. Сприймайте дитину як особистість – єдину, унікальну і неповторну.

● Завжди пам’ятайте: насильство над дітьми – це протиприродній акт, який забороняється законом. В Сімейному Кодексі сказано так: “Забороняються фізичні покарання дітей батьками та інші види покарань, які принижують людську гідність. Дитина має право на належне батьківське виховання”.

● Не виражайте часто свого невдоволення, критики. Це породжує неприязнь та ворожість в стосунках дітей і батьків.

● Давайте дітям можливість відчувати ваше визнання і схвалення. Ніколи не старайтесь запевнити дитину в тому, що вона погана.

● Будьте тактовними у стосунках з дітьми. Давайте приклад емоційного самоконтролю і витримки.

● Показуйте приклад позитивних дій та вчинків дітям не на словах, а в конкретних справах.

● Завжди давайте дитині шанс на право бути кращо

Щорічно медичний огляд у наркологічному кабінеті  комунального некомерційного підприємства « Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» проходять близько 4500 осіб.

На диспансерному обліку у кабінеті перебуває всього 580 осіб, них:

  • З синдромом залежності від алкоголю-252 осіб;
  • З приводу зловживання алкоголю – 110 осіб;
  • З синдромом залежності від наркотичних речовин – 136 осіб;
  • З приводу епізодичного вживання наркотичних речовин – 82 осіб.

У програмі замісної підтримувальної терапії беруть участь та отримують метадон – 49 наркозалежних осіб.

Якщо Ви помітили у своєї дитини :

  • Різкі перепади настрою, ніяк не пов’язані з реальною дійсністю, яка оточує вашу дитину. Наприклад, веселість і енергійність швидко змінюються апатією, байдужістю, небажанням нічого робити. І ці цикли не пов’язані з успіхами чи неуспіхами в школі, з друзями, вони ніби самі по собі.
  • Зміна ритму сну: дитина протягом дня може бути сонлива, млява, повільна, а до вечора, прийшовши з прогулянки, проявляє енергійність, бажання що-небудь робити, не засинає вчасно. Ви можете бачити, що вона всю ніч безперервно займається комп’ютером, грає на гітарі, прослуховує музичні записи, а на другий день знову сонлива, загальмована.
  • Зміна апетиту і манери вживання їжі, у дитини змінюється ритм їжі: він може цілими днями нічого не їсти, не потерпаючи від голоду, і раптом, прийшовши з прогулянки, з’їдає півкастрюлі борщу;
  • Нарешті, Ви можете помітити сліди уколів по ходу вен на руках, терміново, зверніться до вашого сімейного лікаря, який в свою чергу, скерує ваші подальші дії!

Батьки, пам’ятайте, що батьківство – це привід більше часу проводити з дитиною, спілкуватись з нею,

а не стежити та контролювати кожен її крок.