Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

З листопада в Україні запрацює електронний рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби: що потрібно знати про майбутні нововведення

26.10.2022
НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

З листопада в Україні електронний рецепт пошириться на групу наркотичних (психотропних) лікарських засобів. Це другий етап у забезпеченні контрольованого відпуску рецептурних препаратів та що більш важливо — черговий крок на шляху зміцнення здоров'я українців, покращення доступу до ліків та інтеграції України до европейської спільноти.

Йдеться про лікарські засоби, які мають наркотичну (психотропну) дію та обіг яких є суворо обмеженим. Taкi препарати застосовуються виключно за рецептом лікаря, та за конкретними медичними показаннями. З листопада для відпуску цієї групи препаратів додається новий цифровий інструмент— електронний рецепт.

Що потрібно знати про майбутні зміни?

1. Виписати е-рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб зможе той лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так i вузькопрофільний спеціаліст - хірург, онколог чи невролог. При цьому для отримання е-рецепта декларація не  обов 'язкова.

2. З випискою електронного рецепта пацієнту приходитиме смс iз номером електронного рецепта та унікальним кодом підтвердження, які він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання препарітів, призначених за рецептом. Bтім, для зручності пацієнта лікар або медична сестра/брат може роздрукувати пацієнту інформаційну довідку, яка містить номер рецепта та інформацію про призначення.

3. У paзi затяжного чи хронічного захворювання або за необхідності продовжити лікування, пацієнт може отримати повторний електронний рецепт на потрібні ліки дистанційно, звернувшись до свого лікуючого лікаря телефоном. Як i при фізичному прийомі, пацієнт отримає смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення.

4. Якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ, на перехідному періоді він зможе виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку рожевого кольору форми «ф-3».

5. Отримати наркотичний лікарський препарат за електронним чи паперовим рецептом як i раніше можна в тій аптеці, яка має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин i прекурсорів.

Таким чином, з впровадженням електронного рецепта в Україні спрощується доступ до необхідних ліків пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань, а також додатково посилюється контроль за відпуском з аптечних закладів лікарських засобів, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.