Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

24 жовтня - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

24.10.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. В цей день світова медична спільнота закликає звернути увагу на захворювання та його профілактику. Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.

Близько 5% хворих на цю хворобу помирають через ураження дихальних м’язів, а 1 із 200 стає інвалідом через деформацію хребта і кінцівок. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий. Найбільшу загрозу вірус становить для дітей у віці до п’яти років. Наразі не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Вакцинація - єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоб  сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.  

Згідно інформації некомерційного комунального підприємства «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» відсоток вакцинованих дітей від річного плану на 2022 рік станом за 9 місяців 2022 року становить :

  • Діти до року 82,8 %;
  • Діти 18 місяців 55,5 %;
  • Діти 6 років 65,2 %;
  • Діти 14 років 84,2 %.

Не поодинокими є випадки, коли батьки письмово відмовляються від вакцинації своїх дітей.

Шановні батьки! Пам’ятайте!

Щеплення – це єдиний оберіг вашої дитини.

Ліків від поліо не існує!

Захистіть своїх дітей – зробіть  щеплення від поліомієліту!


Усі вакцини за Календарем щеплень  є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно.

За інформацією щодо вакцинації звертайтесь до НКП ЮМЦПМСД кабінет щеплень № 219.

Контактний номер телефону управління охорони здоров’я Южноукраїнської міської територіальної громади  (05136) 4-63-87.

Ми відкриті до спілкування.