Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Опіка та піклування. Порядок встановлення та призначення

17.10.2022
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Інколи в житті виникають ситуації, коли є необхідність встановити опіку або піклування над малолітніми чи неповнолітніми особами, або повнолітніми особами, які за станом здоров’я які не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки. В таких випадках для родичів таких осіб є дуже важливим знати механізм дій. 

Заступник міського голови Дроздова Марія надала роз’яснення щодо особливостей та різниці між встановленням опіки, піклування над недієздатними, обмежено дієздатними, малолітніми чи неповнолітніми особами

Опіка і піклування - встановлюється над повнолітньою особою, яка за станом здоров'я не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки, для забезпечення захисту особистих немайнових і майнових прав та інтересів цієї повнолітньої особи.

Опіка - встановлюється над повнолітньою особою у тому випадку, якщо за рішенням суду вона була визнана недієздатною  (внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними). Опіка встановлюється виключно з метою захисту особистих і майнових прав та інтересів таких осіб.

Над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюється піклування (суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище).

Опіка - встановлюється над неповнолітньою особою з метою захисту особистих і майнових прав та інтересів осіб, які не досягли 14 років (малолітні особи), та осіб віком від 14 до 18 років (неповнолітні особи), які внаслідок смерті батьків, хвороби батьків або позбавлення їх батьківських прав чи з інших причин залишились без батьківського піклування. У випадку встановлення опіки або піклування над малолітніми або неповнолітніми особами головною функцією є забезпечення належного виховання та захист їх особистих немайнових і майнових прав та інтересів.

Призначення опікуна та піклувальника здійснюється в судовому порядку за поданням органу опіки та піклування. Органом опіки та піклування на території Южноукраїнської міської громади є виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради. Органи опіки та піклування уповноважені на здійснення контролю за діяльністю опікунів та піклувальників.

Як  правило,  опікун (піклувальник) повинен проживати разом з підопічним  і може бути зареєстрований на житловій площі останнього на період виконання своїх обов'язків.

Звертаємо вашу увагу: якщо ви бажаєте стати опікуном чи піклувальником над малолітніми чи неповнолітніми особами, або повнолітніми особами, які за станом здоров’я які не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки, та не знаєте, як це зробити, нижче розміщуємо посилання на правила опіки та піклування https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0387-99#Tex