Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Ми застерігаємо та інформуємо, а також продовжуємо знайомитися з міською комплексноюпрограмою «Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді» на 2021-2025 рр.

05.10.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

В  травні 2022 року у Берліні (Німеччина) відбувся XV Науковий симпозіум, присвячений Всесвітньому дню  боротьби з туберкульозом, у якому взяв участь професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії  Леонід Грищук. Організаторами форуму було відмічено, якщо пандемія коронавірусу та її стримування є першочерговими, хронічні пандемії, зокрема  ті, що спричинені ВІЛ або мікобактерією туберкульозу, все ще тривають. Таким чином, залишається питання комплексного підходу до боротьби з туберкульозом, якщо спільнота хоче досягти успіху  до 2030 року.

Такого рівня зустрічі однозначно говорять нам про той факт, що Світова спільнота занепокоєна питаннями щодо темпів зростання захворюваності на туберкульоз  в умовах поточних епідеміологічних тенденцій у Європі та у всьому світі.

Згідно з останніми доступними даними, Україна посідає четверте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз у Європейському регіоні ВООЗ і п’яте місце у світі за випадками стійкості до ліків. В Україні існує нагальна потреба у підтримці рятівного лікування туберкульозу, у тому числі для уникнення небезпечного епідеміологічного розвитку.

Ось, остання наявна статистика по Україні.

У серпні 2022 року в Україні зареєстровано 1 703 випадки туберкульозу:

  • 1 328 нових випадків захворювання;
  • 288 пацієнтів із рецидивом;
  • 20 пацієнтів, які відновили лікування після перерви;
  • 45 пацієнтів, які розпочали повторне лікування після невдалого;
  • 12 інших випадків;
  • 10 пацієнтів із невідомою історією попереднього лікування.

Загалом у серпні 2022 року від туберкульозу лікувалися 12 600 людей.

90% населення України інфіковані паличкою Коха. Та хворіють на туберкульоз не всі

Найчастіше вразливими перед туберкульозом є люди з хронічними або супутніми захворюваннями, що призводять до пригнічення імунітету, ті, хто має шкідливі звички або дефіцит повноцінного харчування.

Але навіть стрес може стати додатковим ризиком розвитку туберкульозу.

Статистика випадків захворювання на туберкульоз по Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 9 місяців 2022 року в порівнянні за аналогічний період 2021 року:

ДОРОСЛІ

Всього у 2021 році на обліку перебувало – 15 пацієнтів; 2022 році  перебуває – 14;

З них хворі на активну форму туберкульозу ( велика ймовірність інфікування оточуючих):

2021 рік – 8 пацієнтів;  2022 рік – 11;

З них рецидив – 2021 рік – 3; 2022 рік – 3 особи;

Летальні випадки у 2021 році – 0; 2022 – 1 особа.

Дітей  серед захворівших на туберкульоз ні у 2021, ні у 2022 році не виявлено.

В комунальному некомерційному підприємстві «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» прийом здійснює лікар- фтизіатр Ткаченко Віктор Володимирович.

Графік прийому лікаря :

  • Понеділок, середа, п’ятниця – з 8-00 до 11-00 год.
  • Вівторок, четвер – з 14-00 до 17-00 год. 

Контактні номери телефону : (05136) 5-62-18; (05136) 4-63-84.

В некомерційному комунальному підприємстві «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» прийом хворих на туберкульоз веде лікар загальної практики – сімейний лікар – Столярчук Зоряна Володимирівна, яка пройшла курс «Введення туберкульозу на первинному рівні» та отримала відповідний сертифікат. Зоряна Володимирівна тримає на жорсткому контролю прийом хворими на туберкульоз препаратів, задля дотримання останніми безперервного  лікування. Веде спостереження за контактними особами. Графік прийому хворих на туберкульоз лікарки є змінним. Дізнатися про часи прийому можливо  за номером  реєстратури: (05136) 5-58-88.

Міська комплексна програма «Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді» , а саме  Розділ  ІІ  передбачає заходи  щодо протидії захворюванню на туберкульоз, а саме:

  • Забезпечення проведення туберкуліно-діагностики  у дітей та підлітків (придбано туберкуліну на 264 особи);
  • Забезпечення безперервного лікування хворих на туберкульоз та профілактика ускладнень під час прийому протитуберкульозних препаратів. Здійснення моніторингу побічних дій та їх лікування ( в середньому забезпечено ліками 10 хворим щомісячно протягом 2022 року);
  • Забезпечення хворих, які не периривають лікування, майновими та харчовими пайками ( надано 77 пайків) ;
  • Відшкодування вартості проїзду до санаторіїв хворим дітям, дорослим та батькам тубінфікованих дітей ( путівки не видавалися).

За більш детальною інформацією по заходам Програми або ж з інших питань телефонуйте за номером телефону 4-63-87 – Управління охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради.

Ми відкриті до спілкування!