Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Зміна прізвища малолітньої дитини відповідно до ст. 148 Сімейного кодексу України: підстави та особливості процедури

14.09.2022
Южноукраїнський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Відповідно до ст. 145 СК України прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Тобто при державній реєстрації народження дитині, батьки якої мають однакове прізвище, присвоюється саме це прізвище; якщо ж різні – за їхньою згодою (прізвище батька, матері або подвійне).

Та сімейне законодавство надає батькам право змінити раніше присвоєне малолітній дитині прізвище за певних умов.

Відповідно до ст. 148 СК України можлива зміна прізвища малолітньої дитини (тобто віком до 14 років) у випадку, якщо прізвище змінено  обома або одним з батьків.

Відповідно до п. 2.13. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 (зі змінами), підставами для внесення змін до актових записів цивільного стану, зокрема, є:

- заява про зміну прізвища малолітньої дитини обох батьків у разі зміни прізвища одного з них та згода дитини, яка досягла семи років, згідно з частиною третьою статті 148 СК України (п. 2.13.7);

- заява про зміну прізвища малолітньої дитини обох батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, та згода дитини віком від семи до чотирнадцяти років, якій при державній реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, згідно з частиною четвертою статті 148 СК України (п. 2.13.8);

- рішення органу опіки та піклування, оформлене розпорядженням районної державної адміністрації чи рішенням виконавчого комітету про зміну прізвища малолітньої дитини відповідно до частини п’ятої статті 148 СК України (п. 2.13.11).

Якщо дитина досягла семи років її прізвище може бути змінено за її згодою.

Чинне законодавство не встановлює форми висловлення такої згоди дитиною. У 7-8 років не будь-яка дитина зможе в письмовій формі висловити свою згоду на зміну прізвища. Працівник відділу ДРАЦС, який приймає заяву про зміну прізвища дитини, повинен з’ясувати, чи розуміє дитина суть зміни її прізвища, чи згодна вона на це і з яких міркувань. Якщо в письмовій формі дитина не зможе висловити свою згоду, то, виходячи із норм цивільного законодавства щодо законного представництва батьками інтересів своїх малолітніх/неповнолітніх дітей, можливе прийняття відповідного  свідчення від матері (батька, батьків) щодо надання дитиною такої згоди.

Дитина, яка зможе в письмовій формі сформулювати свою згоду на зміну прізвища, пише заяву самостійно.

Для зміни прізвища дитини закон вимагає згоду обох батьків. Винятком є частина четверта, відповідно до якої подання такої заяви можливе за заявою й одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла 14 років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків. Нажаль, законодавець не врахував у вищезазначеній частині таку підставу прийняття згоди лише одного з батьків як позбавлення батьківських прав. Але оскільки за чинним законодавством такий батько (матір) втрачає, зокрема, особисті немайнові права щодо дитини ( ч.1 ст. 166 СК України), вважаю, що за наявності відповідного судового рішення можливе прийняття заяви про зміну прізвища дитини без згоди такого батька/матері.

При цьому частина четверта статті 148 Сімейного кодексу України допускає зміну прізвища дитини не у зв’язку зі зміною прізвища батьками або одним з них, а у разі, якщо такі батьки при державній реєстрації народження мали різні прізвища і прізвище дитині було присвоєне за їхнім бажанням за прізвищем одного з них. Згодом, наприклад, батько, чиє прізвище носить дитина, помер або позбавлений батьківських прав, а мати бажає змінити прізвище дитини на своє, то ж на підставі саме вищевказаної частини статті 148 Сімейного кодексу України це можливо.

Заява про зміну прізвища дитини подається за місцем проживання її батьків або одного з них. Така заява обліковується у відповідному журналі.

Обов’язково до заяви  повинні додаватися наступні документи:

  1. витяги з паспортів батьків (одного з них), якщо паспорт у вигляді ID-картки потрібно долучити копію документа про реєстрацію місця проживання особи або ж мати відповідну інформацію у додатку Дія;
  2. свідоцтво про народження дитини;
  3. документ, що підтверджує зміну прізвища батьками або одним з них (свідоцтво про шлюб, зміну імені, свідоцтво або рішення суду про розірвання шлюбу).

Окрім обов’язкових, до заяви можуть бути додані наступні документи:

№ з/п

Суб’єктивні фактори, які враховуються при прийнятті заяви про зміну прізвища дитини

Перелік документів, які повинні бути додані до заяви про зміну прізвища дитини, окрім обов’язкових

1.

Державна реєстрація народження дитини провадилася відповідно до ст. 135 СК України

  • витяг з ДРАЦСГ щодо актового запису про народження відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України

2.

Один з батьків дитини позбавлений батьківських прав

  • рішення суду про позбавлення батьківських прав

3.

Один з батьків дитини:

 - помер або оголошений померлим;

 - визнаний  безвісно відсутнім, недієздатним   

 

  • свідоцтво про смерть

 

  • рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою або недієздатною

 

Якщо один з батьків не може особисто підтвердити свою згоду на зміну прізвища дитини, наприклад, у зв’язку з проживанням в іншій місцевості, знаходженням у тривалому відрядженні тощо, така заява може бути подана через представника за умови нотаріального засвідчення справжності підпису батька на ній за аналогією закону як, наприклад, при поданні заяви про визнання батьківства. При цьому логічним уважати, що представником у даному випадку буде мати дитини.

Відповідно до п.2.13.9 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 (зі змінами) актовий запис про зміну імені є підставою для зміни прізвища батьків в актовому записі про народження  малолітніх дітей у разі зміни прізвища з дотриманням ст. 148 Сімейного кодексу України; для зміни імені батька та по батькові дитини в актовому записі про народження малолітньої дитини у разі подання батьками заяви про зміну по батькові дитини.

Якщо ж прізвище змінила мати дитини, народження якої зареєстровано відповідно до ст. 135 СК України, то зміни в актовому записі про народження будуть стосуватися не тільки відомостей щодо дитини і матері, а й щодо прізвища особи, яка зазначена в актовому записі про народження батьком.

За видачу свідоцтва про народження повторно у зв’язку з внесенням відповідних змін до актового запису стягується державне мито у розмірі 0,02 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (0,34 грн.).

Після внесення змін до паперового та електронного примірників актового запису про народження дитини, вносяться зміни і до відповідного алфавітного журналу.