Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Захист від сонця

21.06.2022
Комунальне некомерційне підприємство "Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня"

Несприятливий вплив сонця на шкіру добре відомий більшості з нас. Інтенсивні і тривалі сонячні ванни на сонці сушать шкіру, прискорюють старіння і підвищують ризик виникнення меланоми. УФ-випромінювання може бути шкідливим не лише під час перебування на пляжі, але і під час звичайної прогулянки.

Дитячий організм не може регулювати теплообмінні процеси організму так само добре, як це відбувається у дорослої людини. Тому теплові удари трапляються у малюків значно частіше. Тільки після досягнення 2-річного віку у дітей відбувається становлення системи, яка захищає від сонячних променів, з цього часу починають спрацьовувати клітини, що виробляють темний пігмент, який діє як захист. До 2 років тривале перебування на сонці провокує у малюка почервоніння на шкірі, подразнення і навіть виражену пігментацію.

Влітку варто зменшити перебування під прямим сонячним промінням, особливо з 10:00 до 16:00 – коли сонце найбільш активне. Особливо уважними до впливу ультрафіолету слід бути під час подорожей у гори та біля водойм: вода, пісок і сніг відбивають сонячне проміння, збільшуючи тим самим кількість УФ-випромінення довкола. До речі, ультрафіолетові промені можуть проникати нижче поверхні води, тому навіть перебуваючи у водоймі, можна отримати сонячний опік. 

Якщо ви змушені перебувати на сонці в період його високої активності, намагайтеся одягатися так, щоб усі ділянки шкіри були закриті. Одяг не блокує усі ультрафіолетові промені – якщо ви бачите крізь тканину, то УФ-промені також можуть пройти крізь неї. Але він значно зменшує їхню кількість і вплив.

За 30 хвилин до виходу на вулицю нанесіть на шкіру сонцезахисні засоби. Для дітей потрібно купувати спеціально підібрані креми або спреї без хімічних фільтрів випромінювання, які підходять для особливо чутливої шкіри і з високим коефіцієнтом SPF. Така косметика, крім сонцезахисних фільтрів, часто має в своєму складі екстракти ромашки, алое, масла і вітаміни, завдяки чому чудово зволожує шкіру.

Необхідно придбати сонцезахисні окуляри не тільки дорослим, але і дитині. Вибирати потрібно такі, які мають спеціальне захисне фільтруюче покриття від ультрафіолетових променів. Якщо дитина має проблеми із зором, перед покупкою окулярів варто проконсультуватися з офтальмологом.

Пам’ятайте, що тривала дія ультрафіолетових променів збільшує ризик онкозахворювань.

Тому не нехтуйте правилами безпеки на сонці й бережіть своє здоров’я.