Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ПАМ’ЯТКА дотримання заходів пожежної безпеки на відкритих територіях

21.06.2022
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з настанням пожежонебезпечного періоду управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради звертається до населення регіону з проханням щодо недопущення випалювання сухої природної рослинності та дотримання необхідних правил поведінки під час перебування у лісових масивах, природних екосистемах тощо.

З початку 2022 року на відкритих територіях та у природних екосистемах Южноукраїнської МТГ виникнуло 11 пожеж.

Основними причинами пожеж у природних екосистемах залишаються необережне поводження з вогнем населення та випалювання залишків рослинності і сміття. Об’єктивними причинами, що спричинили таку ситуацію, стали не тільки аномальний температурний режим, але і невиконання заходів запобігання виникненню пожеж.

Як свідчить аналіз, більшість пожеж виникає в тих місцях, де знаходяться стихійні сміттєзвалища та поблизу автошляхів. Крім того, актуальною стала проблема пожеж, пов'язаних з горінням очерету на відкритих територіях в місці спуску на міський пляж. В основному, причинами даних пожеж є те, що місцеве населення навмисно випалює очерет, навіть не контролюючи процес горіння.

Згідно з Правилами пожежної безпеки в Україні не дозволяється розводити багаття та спалювати відходи на відстані менше 15 м від будівель і споруд, а також у межах, встановлених будівельними нормами протипожежних розривів.

За самовільне випалювання рослинності та її залишків передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 77-1 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків»:

ч. 1. Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ч. 2. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Шановні громадяни, застерігаємо вас від необдуманих дій!

Якщо Ви помітили загорання на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже Вас від трагічних наслідків.