Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Коливання настрою. Як впоратися?

27.05.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Ви прокидаєтесь в хорошому настрої, далі ви читаєте новини і відчуваєте тривогу, а під вечір вас накриває страх, який змінюється злістю, бо в місті знову лунає повітряна тривога? Так, це і є коливання настрою. Як з ними впоратися та проживати безпечно для себе та ваших близьких?

Коливання настрою — нормальна реакція людини на ненормальні обставини, в даному випадку на війну.

Психологи відмічають, що у коливаннях настрою є послідовність. Головні етапи циклу: розгубленість, тривога, страх, паніка, злість, роздратування, ейфорія, апатія і депресивний стан. Але коливатися настрій може і не по циклу, адже кожна психіка індивідуальна і реагує по своєму. Тому якщо ви відчуваєте різкі коливання, злість а потім миттєву ейфорію — це також нормально.

Не треба намагатися придушити та замовчувати свої емоції. Це принесе більше шкоди, адже не пережиті і не відрефлексований почуття тільки погіршать загальний емоційний стан.

Найкращий спосіб переживати коливання настрою — це прийняти та працювати з кожною емоцією. Подумати, що призвело до того, що саме зараз ви відчуваєте злість чи страх — проведіть саморефлексію. Якщо ви злі, роздратовані і кричите на свої близьких, що вони мають швидше одягатися і йти у сховище — проаналізуйте, на кого ви дійсно злитесь. Напевно, на російську армію, яка знову намагається скинути бомбу на ваше місто, а не на близьких людей, які втомилися і трохи повільніше збираються.

Як пережити кожну із емоції?

Злість – найсильніша з людських емоцій, яка може слугувати поштовхом для дій. Коли ви відчуваєте злість, намагайтесь зрозуміти на що або кого вона спрямована. Це допоможе не зриватися на близьких. Намагайтесь направити злість в корисне русло. Наприклад, почули тривогу і зібралися швидше за всіх, то допоможіть занести у сховище припаси їжі. Або можливо по сусідству живе жінка похилого віку, якій потрібна саме ваша допомога.

Апатія і депресивні стани — це найважчий етап, адже людину не покидає відчуття, що в неї закінчилися сили, вона хоче відпочивати, а частіше бути наодинці, згорнутися в клубочок і дивитися в одну точку. Чим довше людина перебуває в такому стані, тим глибше занурюється в нього. В такому стані важливо дотримуватися балансу. З однієї сторони відпочити, поїсти, відновитися, з іншої — не плутайте бажання відпочити з нав’язливим станом байдужості. Подолати апатію допоможе корисна і проста робота, найкраще, якщо ця робота приносить користь оточуючим.

Паніка, тривога, страх — це найбільш виразні емоції, які одразу можна розпізнати. Найбільш універсальна порада для всіх людей, це дихальні вправи. Їх безліч, аленайпростіше робити глибокий вдох і різкий видих.

Ейфорія — найбільш нешкідлива емоція, яка триває досить не довго. Важливо її використати конструктивно і встигнути зробити щось корисне.