Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Безоплатні медичні послуги у випадку інсульту під час війни

17.05.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Програма медичних гарантій продовжує працювати навіть під час війни. Пацієнти, як і раніше, можуть отримувати безоплатно медичну допомогу, за яку сплачує держава.

Пацієнти, які – через бойові дії – змушені були переїхати до Южноукраїнської міської територіальної громади, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу в комунальному некомерційному підприємстві «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» (далі – КНП «ЮМБЛ») та некомерційному комунальному підприємстві «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» (далі - НКП «ЮМЦПМСД») за місцем фактичного перебування, місце реєстрації пацієнта не має значення. 

Нагадуємо, серед безоплатних послуг, які гарантовані пацієнту з інсультом чи підозрою на нього:

  • первинний огляд,
  • термінова комп’ютерна томографія,
  • лабораторні та інструментальні дослідження.

Також до безоплатних послуг входять:

  • тромболітична терапія включно з необхідними ліками,
  • знеболення всіх етапів діагностики та лікування,
  • ліки з Нацпереліку.

Національна служба здоров’я України оплачує і вторинну профілактику інсульту, харчування в стаціонарі та медичну реабілітацію.

Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно, адже це – невідкладний стан. Допомогу медики надають незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем. 

Звертаємо увагу, у разі необґрунтованої відмови у наданні меддопомоги або якщо комунальні медичні заклади КНП «ЮМБЛ» та НКП «ЮМЦПМСД», маючи змогу продіагностувати пацієнта, направляють його на платну діагностику у приватний заклад, закликаємо звертатися на гарячу лінію управління охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради  – за телефоном (05136) 4-63-87, з 800 – 1700 з понеділка по п’ятницю.

Комунальні медичні заклади КНП «ЮМБЛ» та НКП «ЮМЦПМСД», не законтрактовано за Програмою медичних гарантій, щодо надання медичної допомоги хворих на інсульт, тому хворих з даним діагнозом госпіталізують до Комунального підприємства "Комунальне некомерційне підприємство Вознесенська багатопрофільна лікарняВознесенської міської ради.