Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо обробки сільськогосподарських культур в умовах воєнного стану

21.04.2022
Вознесенська РДА

До відома сільгосптоваровиробників, які знаходяться на території громади, щодо обробки сільськогосподарських культур в умовах воєнного стану та застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР)

При проведенні обробки с/г культур необхідно додержуватись Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин,   затвердженої Наказом міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства  від 19.02.21 № 338.

Відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ.

При цьому необхідно вказати:

  1. точну дату обробки;

  2. територію і культури;

  3. назву препарату;

  4. форму і методи застосування;

  5. ступінь токсичності і строки ізоляції бджіл.

Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння.

Зазначаємо, що обробку сільськогосподарських культур пестицидами в комендантську годину узгоджувати з комендантом Вознесенського району.