Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги платників земельного та екологічного податку,  а також землекористувачів земельних ділянок комунальної власності!

21.04.2022
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

В умовах військового стану кожен громадянин має сумлінно виконувати обов’язки, спрямовані на забезпечення функціонування рідної держави. Своєчасна оплата податків і зборів, які надходять до відповідних бюджетів, є запорукою економічного розвитку країни, забезпечує обіг коштів та запобігає виникненню фінансової кризи.

У зв’язку із прийняттям Верховною Радою України 15 березня 2022 року Закону України № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» змінено встановлений Податковим кодексом України (далі – Кодекс) порядок справляння плати за землю.

З березня 2022 р. по 31 грудня року, наступного за тим, у якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю за ділянки, на яких ведуться (велися) бойові дії, які тимчасово окуповані рф, які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Також Законом скасовано обов’язок сплачувати мінімальне податкове зобов’язання на земельні ділянки за 2022, 2023 звітні роки у аналогічних випадках. Законодавець також звільнив платників від сплати екологічного податку за 2022 р. за об’єктами оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані рф.

Згідно пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, має визначити Кабінет міністрів України. Такі території можуть бути визначені в межах адміністративно-територіальних одиниць – областей, територіальних громад, районів, міст, селищ тощо.

До набрання законної сили нормативно-правовим актом про затвердження такого переліку обов’язок сплати податків та орендної плати не скасовується.

З урахуванням того, що на території Южноукраїнської міської територіальної громади бойові дії не велися, станом на квітень 2022 року відсутні правові підстави для звільнення від сплати податків та зборів.

Наголошуємо на необхідності своєчасної сплати земельного, екологічного податків, орендної плати за користування земельним ділянками комунальної власності, з метою уникнення накопичення заборгованості по таким платежам та задля сприяння економічної стабільності держави.