Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Дії під час евакуації при проведенні евакуації цивільного населення з небезпечного району

24.02.2022
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Візьміть документи, гроші і продукти, необхідні речі, медикаменти.

  • По можливості надайте допомогу громадянам похилого віку, людям з фізичними вадами.
  • Дітям дошкільного віку вкладається в кишеню або пришивається до одягу записка, де вказується прізвище, ім'я, по батькові, домашня адреса, а також ім'я та по батькові матері і батька.
  • Дотримуйтесь вказаного маршруту. При необхідності зверніться за допомогою до правоохоронців та медичних працівників.

Екстрена валіза»

«Екстрена валіза» – це узагальнене визначення базового набору речей, необхідного кожній цивільній людині, щоб вижити в будь-якій екстремальній ситуації.

Сьогодні «Екстрена валіза» (тривожний чемодан) повинна бути в кожній родині. Цивільний тривожний чемоданчик, як правило, являє собою укомплектований рюкзак об'ємом від 30 і більше літрів, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.

Цивільний тривожний чемоданчик призначений для максимально швидкої евакуації із зони надзвичайної події, будь то повінь, пожежа, загострена криміногенна обстановка, військові дії і т.д.

Укладайте рюкзак так, щоб можна було швидко і без ускладнень знайти потрібну річ. Добре, якщо рюкзак укомплектований спеціальною накидкою від дощу. Перевагу треба віддавати рюкзаку, який зручно розташовується на спині, не сковує рухів і не розійдеться по швах в перші 30 хвилин.

У нього рекомендується покласти наступне:

1. Копії важливих документів в водонепроникній упаковці. Заздалегідь зробіть копії всіх важливих документів – паспорта, автомобільних прав, документів на нерухомість, автомобіль і т.д. Документи треба укладати так, щоб у разі необхідності їх можна було швидко дістати. Серед документів варто тримати кілька фотографій рідних і близьких, з написаними на звороті адресами та номерами телефонів .

2. Кредитні картки та готівку. Необхідно мати при собі  невеликий запас грошей.

3. Дублікати ключів від будинку і машини.

4. Карту місцевості, а також інформацію про спосіб зв'язку і обумовлене місце зустрічі вашої родини.

5. Засоби зв'язку та інформації. Невеликий радіоприймач з можливістю прийому в УКХ і FM діапазоні дозволить бути в курсі ситуації. Запасні батарейки до радіоприймача та мобільний телефон з зарядним пристроєм.

6. Ліхтарик (краще кілька) і запасні батарейки до нього.

7. Компас, годинник (перевагу віддавайте водонепроникним).

8. Мультитул – багатофункціональний інструмент, зазвичай у вигляді складних паса-тижів з порожнистими ручками, в яких заховані додаткові інструменти (лезо ножа, шило, пила, викрутка, ножиці і т.п.)

9. Ніж, сокирка.

10. Сигнальні засоби (свисток  і т.д.)

11. Штук п'ять пакетів для сміття, об'ємом 120 літрів. Може замінити намет або тент, якщо розрізати.

12. Рулон широкого скотча.

13. Шнур синтетичний 4-5мм, близько 20 м.

14. Блокнот і олівець.

15. Нитки та голки.

16. Аптечка першої допомоги. Аптечка повинна включати в себе: бинти, лейкопластир, вата, йод, активоване вугілля (інтоксикація), парацетамол (жарознижувальний), пенталгін (знеболююче), супрастин (алергія), іммодиум (діарея), фталазол (шлункова інфекція), альбуцид (очні краплі).

17. Ліки, які ви приймаєте (мінімум на тиждень) з описом способу застосування та дози; рецепти; прізвища та мобільні телефони ваших лікарів (слідкуйте за терміном придатності ліків).

18. Одяг: комплект нижньої білизни (2 пари) , шкарпетки бавовняні (2 пари) і вовняні, запасні штани, сорочка або кофта, плащ-дощовик, в'язана шапочка, рукавички, шарф (може знадобитися в найнесподіваніших ситуаціях). Зручне, надійне взуття.

19. Засоби гігієни: зубна щітка та паста, шматок мила, рушник , туалетний папір, кілька упаковок одноразових сухих хусток або серветок, кілька носових хусток, вологі серветки. Жінкам – засоби інтимної гігієни.

20. Приналежності для дітей (якщо необхідні).

21. Посуд: казанок, фляга, ложка, кружка (краще металеву 0,5л), розкладний стакан-чик.

22. Сірники (бажано, туристичні), запальничка.

23. Запас їжі на кілька днів – все, що можна їсти без попередньої обробки і не займає багато місця та довго зберігається. Запас питної води на 1-2 дні, який треба періодично оновлювати (вода не повинна бути застояною). Висококалорійні солодощі: кілька батончиків «Snickers» або «Шок» (до цих пір використовуються тактичними групами, як джерело живлення і енергії, що володіє малою вагою), жменю льодяників. Набір продуктів: пару банок тушонки, галети, суп-пакети, м'ясні та рибні консерви. Якщо  дозволяє місце: крупа перлова, гречана, рис, пшоно, макарони, вермішель, сухі овочеві напівфабрикати і т. п. Горілка, вино, спирт питний. Алкоголь може бути засобом для зняття стресу, дезінфікуючим засобом.

Цей список доповнюється і коригується за вашими потребами. Приблизний обсяг рюкзака становить близько 30 літрів. Вага рюкзака не повинна перевищувати 50 кг.


ПОРЯДОК ДІЙ

НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ЕВАКУАЦІЇ

ЕВАКУАЦІЯ населення проводиться у разі виникнення безпосередньої загрози життю та заподіяння шкоди здоров’ю людини.

Під час оголошення евакуації не треба піддаватись паніці та необхідно організуватись.

 Громадянам заздалегідь необхідно приготувати:

Дітям дошкільного віку вкладається у кишеню або пришиваються до одягу записка, де зазначається П.І.Б. дитини, адреса проживання, номера телефонів та П.І.Б. батьків.

Взяти з собою: паспорт, воєнний білет, документи про освіту, трудову книжку чи пенсійне посвідчення, свідоцтво про народження дітей;  необхідний запас продуктів харчування (на 2-3 доби), білизну, туалетні та інші необхідні речі з урахуванням тривалого перебування в заміській зоні; - засоби індивідуального захисту: протигази, найпростіші засоби захисту органів дихання. Загально вага речей та продуктів харчування на одну людину не повинна перевищувати 50 кг.

Залишаючи квартиру слід вимкнути освітлювальні та обігріваючи прилади, закрити водопровідні крани, вікна та двері.

До місць посадки виходити організовано, під командуванням старшого.

На шляху проходження дотримуватись дисципліни та організованості, від цього буде залежати швидкість доставки Вас до місця розташування.

В кінцевому пункті Вас зустрінуть, забезпечать медичною допомогою та іншими речами.

Ні в якому разі не випускайте з поля зору дітей, тримайте їх біля себе, за необхідністю та по можливості надайте допомогу тим, хто її потребує  тобто інвалідам та особам похилого віку.