Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Подарунок від енергетиків у своє професійне свято - плюс 151 МВт

24.12.2021
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Під об’єктивами телекамер та допитливими поглядами журналістів з Києва, Миколаєва, Первомайська, Вознесенська, Арбузинки та Южноукраїнська відбулась значна подія - випробувальний пуск третього гідроагрегата Ташлицької ГАЕС.

Активні роботи з його будівництва та монтажу розпочалися у другій половині минулого року і завершилися у грудні нинішнього. Потужність гідроагрегата № 3 складає 151 МВт, а підключення його до мережі та початок експлуатації в робочому режимі заплановане на березень 2022 року. 

Урочистий захід відбувся у машзалі ТГАЕС за участі міністра енергетики України Германа Галущенка, т.в.о. директора ДП “НАЕК “Енергоатом” Петра Котіна, голови первинної профспілкової організації ДП “НАЕК “Енергоатом” Олексія Лича, народного депутата України Артема Чорноморова та генерального директора ВП “ЮУАЕС” Ігоря Половича. Символічно, що пуск відбувся у професійне свято енергетиків. Як зазначив Петро Котін, введення в дію третього агрегата ТГАЕС має зробити вітчизняну атомну генерацію більш ефективною. 

Гліб Чабанюк, начальник зміни Ташлицької ГАЕС, здійснив випробувальний пуск третього агрегата, довів його до номінальної частоти обертання - 136,4 об/хв - та зупинив.

Міністр Герман Галущенко особисто нагородив подяками міністерства енергетики України людей, які внесли найбільший вклад в будівництво агрегата № 3. Після цього відбулася 15-хвилинна прес-конференція. Журналісти цікавились перспективами подальшого розвитку енергетичної галузі, зокрема, вірогідністю будівництва наступного, четвертого агрегата ТГАЕС, екологічними наслідками введення в дію третього агрегата тощо. Як запевнили спеціалісти, додавання в енергосистему ще одного гідроагрегата не вплине на рівень води в річці Південний Буг, він залишиться на позначці 16 м. Що стосується подальшого розвитку ТГАЕС, то наразі це питання вивчається. Після спілкування з міністром, директорами енергетичних підприємств та  народним депутатов журналісти поставили фахівцям безліч питань щодо роботи гідроакумулюючої станції.