Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Вшановання пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі в рамках заходів "16 днів проти насильства"

06.12.2021
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку, 6 грудня, в усьому світі вшановують пам'ять студенток, розстріляних у Монреалі.

6 грудня 1989 року, у передостанній день занять перед різдвяними канікулами 25-річний Марк Лепін приніс до Політехнічної школи напівавтоматичну гвинтівку з якою мав намір розправитися із студентками і також передсмертний лист, в якому звинувачував фемінізм та жінок у своїх життєвих негараздах. Стрілянину Лепін почав у коридорі, де загинула перша жертва перейшовши до аудиторії  в якій відвідували заняття студенти 10 жінок і 48 чоловіків. Наголосивши, що він ненавидить фемінізм, Лепін зробив два постріли у стелю та наказав чоловікам вийти у коридор і почав розстрілювати студенток, які залишилися в аудиторії. Лепін застрелив у загальній кількості 14 жінок та поранив 13 інших студентів, серед них також чотирьох чоловіків.

Розстріл жінок у Монреалі мав великий резонанс у канадському суспільстві: він загострив увагу на проблемі насильства проти жінок у світі.

Насильство щодо жінок та дівчат – одне з найпоширеніших порушень прав людини у світі. Кожна третя жінка (33%) протягом життя зазнала фізичного та/або сексуального насильства. Це приголомшливий показник. Ґендерно зумовлене насильство (ҐЗН) є глобальною проблемою, яка існує у всіх країнах у тих чи інших формах, включно із сексуальним насильством, домашнім насильством та торгівлею людьми з метою сексуальної експлуатації.

У цей день міжнародна спільнота закликає припинити толерувати нестерпне та  використати уроки минулого для покращення сучасності і створення вільного від насильства майбутнього. Хоча це завдання може бути складним, розірвати коло насильства й змінити образ мислення за допомогою освіти, діалогу та підтримки – можливо.