Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Увага! Зниження температури: остерігайтесь переохолоджень!

23.11.2021
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Останні тижні осені принесли нам коливання температури, і як наслідок – переохолодження і неприємні хвороби – застуди, грип тощо.

Вплив холоду на усю поверхню тіла, при якому температура тіла знижується до 35°, викликає загальне охолодження організму. Тривала дія низьких температур може призвести до замерзання, при цьому функції організму пригноблюються, аж до їх повного згасання. Людина гине, коли температура його тіла знижується до 17-25°.

Холод згубно впливає у першу чергу на дрібні кровоносні судини людини. І судини в кінцівках інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Проте, через холод циркуляція крові в кінцівках уповільнюється. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені (у них тонкий жировий прошарок). Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м’язи, нерви та навіть кістки. І для цього не потрібна наднизька температура. Адже температура, за якої можна переохолодитися, може бути навіть плюсовою.

При переохолодженні організм стає сприятливим до ГРВІ, до того ж розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах. Але найгіршим наслідком - є відмороження частин тіла. 

Переохолодження організму медики називають гіпотермією. Це явище характеризується сильним падінням температури тіла, яке спричиняє негативні зміни стану організму. Воно призводить до порушення нормальних процесів обміну речовин і зниження здатності організму поповнювати втрати тепла. Організм може переохолодитися, якщо він втратить набагато більше тепла, ніж виробляє, що відбувається зазвичай при тривалому перебуванні людини на холоді.

Початок загального охолодження має характерні ознаки: збудження, озноб, посинілі губи, блідість і охолодження шкірних покривів, "гусяча шкіра", задишка, пришвидшення пульсу, холодове м'язове тремтіння. Це захисна реакція на холод. Потім рухова активність знижується, з'являється втома, скутість, сонливість, байдужість, загальна слабкість, людина втрачає здатність самостійно пересуватися. Якщо охолодження триває потерпілий втрачає свідомість, у нього може зупинитися дихання і серце.

Організм менш стійкий до охолодження при голодуванні, значному стомленні, алкогольному сп'янінні, потраплянні в холодну воду, а також після травм, крововтрати. Слід відмітити, що переохолодження настає швидше у людей похилого віку і дітей. Підвищена вологість повітря, сильний вітер, особливо якщо людина одягнена в легкий, тісний або змокрілий одяг, сприяють холодовій травмі.

Зазвичай переохолодження організму безслідно не проходить, адже від перенесеного стресу захисні сили організму знижуються. Тому, краще попередити переохолодження, ніж страждати потім від його наслідків. Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження.

Корисні поради: як не замерзнути

- Одягайтеся багатошарово. Краще одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з кофт. З цих же міркувань одяг має бути цілком вільним.

- Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.

- Вiзьмiть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.

- Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з'їжте що-небудь. Також не варто в холодну пору року захоплюватися дієтами.

- Якщо маєте можливість – візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.
- Не забувайте про вітаміни. Особливої уваги заслуговують вітаміни А та С. Вони допомагають організму протистояти застуді та захищають шкіру, яка взимку стає особливо вразливою.

- Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.

- Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Також рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.

- Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно.

- Стреси і нервові зриви ще більше допоможуть морозу охолодити вас. Примусьте себе розслабитися: напружте м'язи, а потім різко розслабте їх. Можна знайти й сонячне безвітряне місце і подумати про близьких-рідних, чи згадати приємні моменти життя. Це, звичайно, не є головним, але бадьорості додасть.

- Слідкуйте за прогнозом погоди – зараз є багато ресурсів, де можна дізнатися про погоду на 3-5 днів.

Від чого застерігають лікарі:

– категорично не можна торкатися металу, як голими руками, так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити шкіру при зіткненні, а отже, під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички;

– не варто вживати алкогольні напої - алкогольне сп'яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом - паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду. Окрім того, усім відомо про згубний вплив нікотину на стінки судин.

 

І головна умова профілактики переохолодження - здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок та постійне загартовування організму. Врешті-решт, найкращий спосіб вийти з неприємної ситуації - це до неї не потрапляти.

 

Пам’ятайте!

Ваше здоров’я залежить від Вас самих!

Будьте уважні до себе та до оточуючих!