Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Цифрова енергетична станція поблизу ЮУАЕС. Перспективи, особливості та переваги

01.10.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

В Южноукраїнську відбулась презентація спільного освітнього проєкту «Цифрова енергетична станція», партнерами у якому виступають компанія Hotmine та Южно-Українська АЕС. Зведення цифрової енергетичної станції передбачено у рамках Меморандуму про співпрацю між ТОВ «Спецхеш» та ДП НАЕК «Енергоатом».

Цифрова енергетична станція – це об’єкт, що дає можливість трансформувати електричну енергію в цифрову, тобто перетворити на криптовалюту. Проєкт будівництва такого об’єкта презентували 28 вересня у Палаці культури «Енергетик». Захід пройшов за участі керівництва Южно-Української АЕС, Миколаївської облдержадміністрації, Южноукраїнської ОТГ та Вознесенського району, народного депутата України Артема Чорноморова.

Представляв проєкт власник компанії Hotmine. Вона спеціалізується на виробництві трансформаторів, які генерують електричну енергію в цифрову. Олесь Слободенюк виступає з пропозицією створити поблизу Южно-Української АЕС децентралізовану станцію цифрової енергії. Стратегія реалізації проєкту передбачає будівництво пілотної цифрової енергетичної станції (ЦЕС) потужністю 1 МВт з подальшим її нарощуванням до 100 МВт. ЦЕС представлятиме собою декілька морських контейнерів, у яких розмістять цифрові трансформатори. Для реалізації проєкту потрібні земельна ділянка з підготовленим майданчиком, енергетична потужність, певна кількість трансформаторів, морські контейнери, обладнання для трансформації енергії, програмне забезпечення та інтернет. Передбачається, що саме Южно-Українська АЕС забезпечуватиме ЦЕС електроенергією. Атомній станції таке сусідство надасть можливість реалізувати надлишкову електроенергію, а для регіону - це шанс створення нових робочих місць, поштовх до розвитку економіки та цифрової інфраструктури.

Проєкт цікавий і перспективний, зазначив народний депутат України Артем Чорноморов. На його думку, аби він став привабливішим для інвесторів, слід ще попрацювати. «Довгий час майнінг, блокчейн і усе, що з ними пов’язано в Україні були в тіні. Зараз ми з неї потроху виходимо. Прийнято закон щодо легалізації віртуальних активів. Тож у Вознесенському районі, є, так би мовити, інвестиційний донор, а для компанії Hotmine – джерело безперебійної і дуже потужної  енергії. Мова йде про Южно-Українську АЕС. Я підтримую будь-яку ініціативу інвесторів, які бажають зайти до нас, але вважаю, що ініціаторам потрібно виокремити цей бізнес в окремий перспективний напрямок і на законодавчому рівні отримати під нього пільгу (я говорю про пряме постачання електроенергії, яку нині Енергоатом відпускає Укренерго, а вже потім її отримує споживач) і таким чином зробити цей проєкт більш привабливим для інвесторів», - сказав нардеп.

Для будівництва ЦЕС ініціатор пропонує створити свого роду кооператив. Стати його членом зможе будь-який громадянин України, придбавши акції. «Ми проєктуємо цифрові трансформатори, програмуємо і розробляємо блокчейни, тому усе, що потрібно з нашого боку ми надамо. Від атомної станції такому підприємству потрібна потужність, від «Укренерго» - відповідний тариф на електроенергію, від того, у кого є земля, – площа, той у кого є гроші, може посприяти фінансово. Усі ці активи ми об’єднаємо і разом отримаємо прибуток», - пояснив принцип організації децентралізованої ЦЕС Олесь Слободенюк.

За словами заступника генерального директора ЮУАЕС з капітального будівництва Юрія Фоміна, компанія НАЕК «Енергоатом» вже розпочала впровадження новітніх цифрових технологій. На Рівненській АЕС та Запорізькій АЕС зроблено практичні кроки та розробляються проєкти, реалізація яких дасть можливість знижувати потужність, що передаватиметься ЦЕС. «Поки що наше підприємство та Запорізька АЕС виступають у ролі спостерігачів. Першочерговими та капіталомісткими для Южно-Української АЕС нині є проєкти добудови Ташлицької ГАЕС та бризкальних басейнів. Впевнений, що відразу після реалізації цих проєктів, ми перейдемо до впровадження на нашому майданчику Цифрової енергетичної станції. Мені приємно і корисно бути присутнім на цій презентації, адже ми розуміємо важливість впровадження сучасних технологій на нашому підприємстві. Це дасть нам можливість вирішити чимало питань, в тому числі регулювання та несення потужностей», - зазначив Юрій Фомін.

«Позиція облдержадміністрації з цього питання є однозначною. Чим більше у нас цікавих проєктів, тим краще для області, тим більше інвестицій можна отримати та створити більше робочих місць. Тим паче, що питання цифрової енергетики, питання віртуальних активів є актуальним, потужно розвивається у світі, і ми наразі знаходимось у тренді цих тенденцій. Для цього у нас в області є всі можливості: наявність електроенергії і атомної станції, наявність території та всіх учасників. Ця зустріч є першою, організаційною, вона дуже корисна, але за нею мають бути ще певні кроки, які допоможуть цю ідею оформити у вигляді зрозумілого усім учасникам проєкту. Після цього ми почнемо рухатись далі», - підсумував результати зустрічі заступник голови ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Роман Пашнєв.