Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Заборона спалювання рослинності та її залишків. Збільшення штрафів

24.09.2021
Відділ екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради

Кожного року навесні та восени мешканці намагаються прибрати території домоволодінь, і починається сезон спалювання листя та інших рослинних залишків.

Потрібно розуміти, що при спалюванні сухостою гине вся мікрофлора ґрунтів. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Також, забруднюється повітря в навколишньому середовищі.

Відповідно до Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 № 76, прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя.

Разом із тим, згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України від 10.04.2006 №105 спалювати листя категорично забороняється.

Листя, подрібнені гілки деревини рослин і трав’янисті рештки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав необхідно вивозити на спеціальні полігони або на відведені площадки на підприємствах зеленого господарства для приготування компостів, садових земель та інших органічних добрив.

Звертаємо Вашу увагу, що у квітні 2020 року Верховна Рада України внесла зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на знищення  або пошкодження об’єктів рослинного світу. Згідно із внесеними змінами зросли грошові покарання.

Так, відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення відтепер спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього середовища, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн) і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15 300-21 420 грн).

Штраф за вищевказані дії, вчинені у межах природно-заповідного фонду, складатиме:

для громадян - від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120-12 240 грн);

для посадових осіб – від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21 420- 30 600 грн).

Також, стаття 245 Кримінального кодексу України встановлює кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. Передбачено, що знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом караються:

  • штрафом від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91 800 -153 000 грн)
  • або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років;
  • або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються:

  • позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Кожен громадянин має право жити в чистому місті чи селі та дихати свіжим повітрям.

І кожен має усвідомлювати наслідки зазначених проблем і не здійснювати підпалів!

Бережіть природу іта здоров’я: своє та оточуючих!