Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Замість банкрута - нове підприємство

23.09.2021
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Місто лихоманить від чуток про банкрутство найважливішого комунального підприємства, що дає у домівки воду та тепло. Підігрівають інтерес до теми ще й перебої з постачанням гарячої води, часті пориви на мережах та ледве тепла вода, що біжить з гарячого крану.

Очільники міськвиконкому, що прийшли до влади восени 2020 року, добре розуміли, що необхідно робити рішучі кроки для вирішення двох питань: погашення багатомільйонного боргу та виведення комунального підприємства ТВКГ зі збитковості. Був налагоджений контакт і взаємодія із директором ВП ЮУАЕС Володимиром Лісніченком, але після вивільнення його з цієї посади прийшлося починати перемовини з нуля з другим, тимчасовим, керівником АЕС, а згодом - з третім - Ігорем Половичем.

1 липня відбулась перша нарада за участі керівників ВП ЮУАЕС,  Южноукраїнської ТГ та КП ТВКГ, на якій присутні домовились про певні кроки для недопущення банкрутства комунального підприємства та повернення атомній станції боргу за спожиті послуги. Ці кроки мали на меті, перш за все, зупинення накопичення боргу. Проте жодне з доручень міської влади, отриманих керівництвом КП ТВКГ, не було виконано, більш того, поведінка очільників комунального підприємства носила ознаки саботажу та відверто демонструвала: статус-кво збережеться попри всі зусилля влади.

Результат ігнорування розпоряджень, спрямованих на вихід з кризи, не змусив на себе довго чекати: з'явилась ухвала господарського суду Миколаївської області №915/754/21 від 31 серпня 2021 року про відкриття провадження у справі про банкрутство КП ТВКГ. Цей документ став основною темою для обговорення на другій нараді, що відбулась 10 вересня і в якій взяли участь більше двадцяти представників ВП ЮУАЕС, міськвиконкому та КП ТВКГ. Сперечались бурхливо і часом жорстко більше двох годин, але все ж таки сторони змогли повернутися до конструктивного діалогу і розглянули десять питань, серед яких виконання рішень протоколу попередньої наради щодо покращення ситуації з розрахунками КП ТВКГ перед ВП ЮУАЕС, поточна ситуація з розрахунками КП ТВКГ та КП Грааль, що обслуговує смт. Костянтинівка, формування та затвердження тарифів тощо.

В процесі діалогу керівництво Южноукраїнської територіальної громади зробило заяву: з огляду на розпочату процедуру банкрутства справами КП ТВКГ тепер займатиметься арбітражний керуючий, а виконком, зваживши різні варіанти по виходу з кризи, прийняв рішення про створення нового комунального підприємства, яке надаватиме місту послуги з тепло-водопостачання та водовідведення. Така заява для присутніх виявилась повною несподіванкою та викликала багато питань. На деякі з них представники ВП ЮУАЕС отримали відповіді одразу, інші обговорювали вже на третій нараді, що пройшла 16 вересня за участю тепер вже двох сторін. Чому двох? Бо обговорювались юридичні та організаційні моменти створення нового підприємства, а КП ТВКГ, за словами заступника міського голови Олексія Майбороди, є мертвим: воно не спроможне ані отримувати дотації з бюджету, ані проводити ремонт, в нього арештовані рахунки та техніка.

Одне з головних питань, що поставили представники ВП ЮУАЕС, - які глобальні проблеми КП ТВКГ (неефективне керівництво, роздуті штати, невідповідність тарифів, великі втрати води та тепла) може вирішити нове підприємство? Відповідь очільників міста була однозначною: всі чотири, тому що це дозволить оптимізувати діяльність,  структуру штатного розкладу, фонд заробітної плати: в пріоритеті робочий та інженерно-технічний персонал, а не керівний зі штучно збільшеною зарплатой в збиток робочим. Тобто працівники КП ТВКХ не залишаться без роботи: їм буде запропоновано працевлаштуватись на новому підприємстві. Також керівники міста запевнили: в наявності у КП СКГ достатньо техніки, щоб найближчого часу забезпечити тепло- та водопостачання та водовідведення.

Щодо багатомільйонного боргу КП ТВКГ перед ВП ЮУАЕС, то на нараді пролунала пропозиція: викреслити з нього всі штрафи та пені, лишивши тільки тіло, після чого діяти за попередньою домовленістю про 15-річну розстрочку погашення. Надано доручення юристам міста та АЕС окремо зустрітись для складання відповідних документів.

Ще одне досить складне питання - наближення опалювального сезону. Міський голова Валерій Онуфрієнко висловив надію на те, що ВП ЮУАЕС допоможе місту у цей складний перехідний період своєчасно розпочати подання тепла в місто. Директор ВП ЮУАЕС запевнив, що ввірене йому підприємство не залишиться осторонь та діятиме разом з керівництвом міста, бо ж “Всі ми живемо в цьому місті”.

На нараді прийнято рішення зустрічатись для обговорення подолання кризи приблизно два рази на місяць.