Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги керівників юридичних осіб!

21.09.2021
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ВАЖЛИВІ АСПЕКТИ ПОДАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

 ЩОДО КІНЦЕВОГО БЕНЕФІЦІАРНОГО ВЛАСНИКА

Хто повинен подавати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника

Інформацію про кінцевого бенефіціарного власнизка подають всі юридичні особи, крім політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об'єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об'єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об'єднань, адвокатських об'єднань, торгово-промислових палат, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Яким чином можна подати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (далі – КБВ)

Інформацію про КБВ можна подати шляхом звернення заявника до будь-якого державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців або центру надання адміністративних послуг з дотриманням принципу екстериторіальності в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя.

Можливо надіслати необхідний пакет документів поштовим відправленням. У цьому випадку необхідно пам'ятати, що заява про державну реєстрацію має бути нотаріально посвідчена.
Також можливо  подати інформацію про КБВ під час проведення інших реєстраційних дій, при вчиненні яких передбачено подання документів для встановлення відомостей про КБВ.

Які документи є необхідними для подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи

заява щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) - форма 2. Актуальні форми заяв можна знайти на сайті Міністерства юстиції України.

структура власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності. Зразки схематичного зображення структури власності можна знайти на сайті Міністерства фінансів України;

витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження, - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;

нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

Документи, видані відповідно до законодавства іноземної держави, повинні бути легалізовані (консульська легалізація чи проставлення апостиля) в установленому законодавством порядку, якщо інше не встановлено міжнародними договорами. Документ, викладений іноземною мовою, повинен бути перекладений на державну мову із засвідченням вірності перекладу з однієї мови на іншу або підпису перекладача в установленому законодавством порядку.

Які строки подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника 

1. Протягом 3 місяців з дня набрання чинності Положенням про форму та зміст структури власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.03.2021 року, №163, тобто 11 липня 2021 року по 10 жовтня 2021 року.

2. Протягом 30 робочих днів з дня виникнення змін щодо кінцевого бенефіціарного власника та структури власності.

3. Щорічне підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності для всіх юридичних осіб, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юридичної особи, протягом 14 календарних днів.

Яка плата за проведення державної реєстрації, пов'язана з поданням інформації про КБВ

Адміністративний збір не буде справлятися у разі подання державному реєстратору інформації про КБВ в обсязі, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», протягом трьох місяців з дня набрання чинності наказом Положенням про форму та зміст структури власності (тобто з 11 липня 2021 року по 10 жовтня 2021 року).

У разі одночасного внесення інших змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про юридичну особу чи закінчення тримісячного строку з дня набрання чинності Наказом про структуру власності, адміністративний збір буде справлятися у розмірі, встановленому статтею 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Відповідно до частини шостої статті 16611 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору передбаченої законодавством інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про КБВ – тягнуть за собою накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.