Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На блочному трансформаторі енергоблока №1 ЮУАЕС виконується капітальний ремонт

17.09.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Серед низки важливих заходів капітального характеру на енергоблоці №1 ЮУАЕС – ремонт блочного трансформатора. Він виконується в ході планово- попереджувального ремонту, який стартував 9 серпня і, згідно з графіком, триватиме 104 доби.

Блочний трансформатор слугує для перетворення та видачі генерованої потужності в об’єднану енергосистему. Генератор енергоблока видає напругу 24 кВ. На блочному трансформаторі вона підвищується до 330 кВ. Потім через підстанції відкритого розподільчого пристрою на 330 кВ, до якого саме під’єднані енергоблоки №1 і №2 ЮУАЕС, електроенергія надходить в об’єднану енергосистему.

Андрій Куликов, майстер з ремонту трансформаторів електричного цеху ЮУАЕС зазначає: «Для нас це надзвичайно важлива і відповідальна робота. Капітальний ремонт блочного трансформатора виконується раз на 12 років. Схема його проведення передбачає демонтаж і ремонт всього навісного обладнання. Найвідповідальніший момент – демонтаж знімного елемента, так званого «колокола». Велике значення для нас має також ревізія активної частини трансформатора».

Ремонт блочного трансформатора триває з 1 вересня. Обладнання перемістили на спеціальний майданчик. Справа ця теж не з легких, вага трансформатора понад 300 тонн. Наразі роботи в активній фазі - демонтовані вводи 330 кВ та трансформатори струму. Найближчими днями буде демонтовано «колокол» та виконано ревізію активної частини трансформатора.

До робіт залучено фахівців ВП «Атомремонтсервіс». Вони працюють у тісній зв’язці з персоналом служби ремонту електричного цеху ЮУАЕС. Завершити ремонт блочного трансформатора планують до кінця жовтня.