Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Чи потрібно проводити атестацію робочих місць, якщо підприємство змінило назву?

14.09.2021
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Якщо підприємство змінило лише свою назву, керівництво може прийняти рішення поширити на працівників результати атестації робочих місць за умовами праці (на період її дії), яку провели на підприємстві з попередньою назвою. Обов’язковою умовою є те, щоб на підприємстві з новою назвою не змінилися умови праці.

Керівник повинен оформити таке рішення відповідним наказом підприємства. Отже, працівники збережуть установлені їм за результатами атестації пільги та компенсації за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці, зокрема право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 7 розділу І Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених наказом МОЗ від 08.04.2014 р. № 248, умови праці — це сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров’я і працездатність людини під час виконання нею трудових обов’язків.

Умови праці визначають устаткування, технологія, предмети та продукти праці, система захисту працівників, обслуговування робочих місць і зовнішні чинники, які залежать від стану виробничих приміщень, що створюють певний мікроклімат.

У разі, якщо на підприємстві змінили не лише назву, а й умови праці, або новоутворене підприємство (організація) не є правонаступником підприємства, що реорганізується, то в такому випадку потрібно обов’язково в найкоротший строк провести атестацію робочих місць за умовами праці.