Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Очільник Енергоатома Петро Котін провів наради та зустрівся з колективом Южно-Українського енергокомплексу

27.08.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

26 серпня т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін відвідав з робочим візитом Южно-Український енергокомплекс. Він провів низку робочих нарад, зустрівся з колективом та відкрив новий спортивний об’єкт у оздоровчо-реабілітаційному центрі підприємства.

 На порядку денному нарад за участі представників керівної ланки ВП ЮУАЕС та дирекції НАЕК «Енергоатом» стояли нагальні виробничі питання, оцінювався поточний стан справ. Зокрема, обговорили хід реалізації проєкту реконструкції системи технічного водопостачання ЮУАЕС.  Два бризкальні басейни з п’яти передбачених введені в роботу 1 червня, ще три перебувають у стадії будівництва. Вони мають вдосконалити систему охолодження енергоблоків та зняти обмеження потужності ЮУАЕС у теплий період року.

У конструктивній та відвертій розмові, яка розпочалася на виробничих нарадах та продовжилася на зустрічі з оперативним персоналом атомної станції, йшлося про підсумки роботи компанії за перше півріччя 2021 року, зокрема, й здобутки та перспективи ВП ЮУАЕС, а також напрямки діяльності, яким слід приділити пильну увагу.  «За шість місяців нинішнього року чистий прибуток Енергоатома склав 1,1 млрд грн, збільшено виробництво електроенергії, скорочено кількість порушень у роботі АЕС, збережено кадровий потенціал та збільшено чисельність ліцензованого персоналу, зменшено зовнішні обмеження енерговиробництва, зроблено конкретні кроки для втілення масштабних інвестиційних проєктів, що їх реалізує компанія», - констатував Петро Котін. Южно-Українська АЕС відпрацювала перше півріччя без порушень, що дозволило уникнути недовиробництва електроенергії. У числі досягнень підприємства – перевиконання планового завдання з енерговиробітку на 8,2 %.  

Петро Котін наголосив, що не менш напруженою для колективу є й друга половина 2021-го. Нині на енергоблоці №1 триває відповідальний планово-попереджувальний ремонт, у перебігу якого слід виконати цілу низку робіт з обґрунтування можливості його подальшої безпечної роботи в період довгострокової експлуатації. «Це завдання №1 і всі ми повинні докласти максимум зусиль для його виконання», - підкреслив Петро Котін. До кінця року на южноукраїнському майданчику також має бути введений у роботу третій гідроагрегат Ташлицької ГАЕС та продовжено втілення проєкту реконструкції системи техводопостачання. Очільник Енергоатома висловив сподівання, що трудовий колектив успішно справиться з поставленими перед ним завданнями.

Під час широкого діалогу Петро Котін надав також розлогі та аргументовані відповіді на запитання представників трудового колективу. Серед іншого торкнулися питання зберігання та вивезення відпрацьованого ядерного палива. «На сьогодні централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, яке має приймати тепловиділяючі збірки з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС, добудоване та готове до експлуатації. Саме так вказано в сертифікаті Державної архітектурно-будівельної інспекції, яка фактично приймає об’єкт в експлуатацію, - наголосив Петро Котін.- Ми презентували ЦСВЯП напередодні 30-річчя Незалежності України. Тож усі інсинуації так званих «експертів» щодо того, що об’єкт не готовий, не мають під собою жодних підстав».

Розглядає компанія і масштабні перспективи з будівництва нових атомних енергоблоків. За словами керівника НАЕК, поруч з добудовою третього та четвертого блоків Хмельницької АЕС є плани зі спорудження нових енергетичних блоків на усіх атомних майданчиках Енергоатома. Не забуває компанія і про соціальну складову своєї діяльності. Передбачається подальше зростання заробітної платні персоналу.  У всіх містах-супутниках АЕС мають бути добудовані вже закладені та розпочаті будівництвом багатоповерхівки. Приємним моментом під час візиту керівника НАЕК «Енергоатом» стало введення в дію ще одного соціального об’єкту, який буде задіяний у процесі фізичної реабілітації персоналу, підтримки його здоров’я та трудового довголіття. Петро Котін відкрив новий спортивний майданчик в оздоровчо-реабілітаційному комплексі Южно-Українського енергокомплексу.