Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Державна реєстрація розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя, яке не має дітей

16.08.2021
Южноукраїнський міський відділ ДРАЦС Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

Однією із підстав припинення шлюбу, визначених Сімейним кодексом України є його розірвання.

Відповідно до статті 106 Сімейного кодексу України, подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу, зразок якої затверджений Міністерством юстиції України.

Дана норма закону стосується подружжя, яке взагалі не має спільних дітей, або їхні діти досягли повноліття. При цьому наявність майнового спору між подружжям до уваги не береться.

Обов’язковою умовою подання такої заяви є спільне бажання подружжя  припинити свій шлюб.

Державна реєстрація розірвання шлюбу  проводиться за місцем проживання подружжя або одного з них. Якщо один з подружжя звернувся із заявою  про розірвання шлюбу до відділу реєстрації актів цивільного стану не за своїм місцем проживання, а за місцем проживання другого з подружжя, то місце проживання другого з подружжя підтверджується його паспортом або паспортним документом з відміткою про його проживання чи відповідною довідкою, виданої компетентним органом.
Якщо один із подружжя через поважну причину (у зв’язку із тяжкою хворобою, тривалим відрядженням, проживанням у віддаленій місцевості) не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до  відділу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, справжність підпису  на якій має бути нотаріально засвідченою, від його імені може подати другий із подружжя.

Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться після закінчення  одного місяця від дня подання заяви, якщо вона не була відкликана. Якщо подружжя через поважну причину не може з’явитись до відділу ДРАЦС в установлений для них день, то строк такої реєстрації, на письмове прохання подружжя, може бути  перенесений на інший день. У цьому випадку строк перенесення державної реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви. Якщо подружжя не з'явилося для проведення державної реєстрації розірвання шлюбу і не повідомило про причину неявки протягом трьох місяців з дня подання відповідної заяви, заява втрачає чинність.

Якщо один із подружжя через поважну причину не може з’явитись для державної реєстрації розірвання шлюбу, то він може при подачі заяви чи впродовж місяця письмово повідомити орган ДРАЦС про свою згоду на здійснення реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності. Якщо така заява надіслана до відділу ДРАЦС поштою, то підпис на ній повинен бути нотаріально засвідченим.

Подружжя для подання заяви про розірвання шлюбу  повинне надати свої паспорти, свідоцтво про шлюб та квитанцію про сплату державного мита у сумі 8,50 грн.

Відповідно до статті 113 Сімейного кодексу України, особа, яка змінила своє прізвище при державній реєстрації шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватись цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. Про це вона має письмово зазначити в заяві про розірвання шлюбу.

Якщо особа під час державної реєстрації розірвання шлюбу змінила прізвище, то її паспорт громадянина України  підлягає обміну в місячний строк у зв'язку зі зміною прізвища при державній реєстрації розірвання шлюбу.

У разі розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у  день  реєстрації  розірвання шлюбу. Розірвання шлюбу засвідчується Свідоцтвом  про  розірвання шлюбу. Після розірвання шлюбу та  одержання  Свідоцтва  про розірвання шлюбу особа, відповідно до ст.116 Сімейного кодексу України має право на повторний шлюб.