Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля

02.04.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Повідомляємо про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, зазначеної у пункті 1 цього оголошення, з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності.

1. Планована діяльність

Планується реалізація проєкту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС у складі гідроагрегатів 3-6 з поетапним підвищенням нормального підпірного рівня (НПР) Олександрівського водосховища на р. Південний Буг, яке входить до складу Южноукраїнського енергетичного комплексу (нижня водойма Ташлицької гідроакумулюючої електростанції ТГАЕС), до позначки +20,7 м.

ТГАЕС призначена для покриття пікових навантажень у південно-західній частині об'єднаної енергосистеми України, а також для забезпечення надійного базисного режиму роботи ЮУАЕС.

Прогнозований, відповідно до «Енергетичної стратегії України до 2035 р.» (надалі ЕСУ), стрімкий розвиток нетрадиційних відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), зі збільшенням їх частки у кінцевому споживанні, посилює роль «швидких резервів» енергосистеми, яким є Ташлицька ГАЕС.

Декарбонізація енергетики є глобальною тенденцією з точки зору запобігання змінам клімату, що впливає на формування балансу енергетичних потужностей. На виконання Міжнародних зобов’язань Україною згідно до ЕСУ взято курс на подальше зменшення частки викопного палива в енергетичному балансі України. Це посилює необхідність добудови Ташлицької ГАЕС.

Спорудження Ташлицької ГАЕС продовжується відповідно до проєкту, затвердженому Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.11.07 р. № 1036-р «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС», та передбачає введення в експлуатацію шести гідроагрегатів Ташлицької ГАЕС загальною потужністю 906 МВт в генераторному режимі.

Добудову Ташлицької ГАЕС визначено в числі пріоритетних завдань державної політики у сфері забезпечення енергобезпеки України.

Паралельно планується поетапне підвищення нормального підпірного рівня (НПР) Олександрівського водосховища на р. Південний Буг до позначки +20,7 м.

Олександрівське водосховище на р. Південний Буг розташоване поблизу  м. Южноукраїнськ на землях Вознесенського району (утвореного згідно постанови ВР № 807-IX від 17.07.20) Миколаївської області.

Заповнення Олександрівського водосховища до позначки НПР +20,7 м здійснюється в інтересах соціально-економічного розвитку України, дає реальну можливість забезпечити водогосподарські потреби народного господарства Миколаївської області.

Найменування параметра

Пусковий комплекс (введено в експлуатацію)

Повний розвиток ГАЕС

Кількість агрегатів

2

6

Встановлена потужність

-  турбінний режим

- насосний режим

 

302 МВт

433 МВт

 

906 МВт

1494 МВт

Час роботи протягом доби

-  турбінний режим

-  насосний режим

 

2,2 год

4,3 год

 

3,1 год

5,7 год

Річний виробіток електроенергії

175 млн кВт·год

700 млн кВт·год

Встановлена потужність ТГАЕС (двох гідроагрегатів) складає:

  • у генераторному режимі – 302 МВт;
  • у насосному режимі – 433 МВт.

Максимальний ККД:

  • у генераторному режимі – 87 %;
  • у насосному режимі – 90,8 %.

 

Діаметр робочого колеса насос-турбіни складає 6,3 м.

Частота обертання робочого колеса – 136,4 об/хв.

Загальна вага гідроагрегату в зборці – 2100 т.

Максимальний натиск – 88,3 м.

Видача потужності виконується на напругу 330 кВ.

 

Станом на поточну дату Олександрівське водосховище має проєктну відмітку НПР    + 16,0 м та корисну ємність 20,95 млн м3, в тому числі:

для Ташлицької ГАЕС                                                                    –   3,55 млн м3;

компенсації беззворотних втрат (випаровування)                      –   3,60 млн м3;

для водогосподарських потреб Миколаївської обл.                    – 13,80 млн м3.

 

Проєктом «Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» передбачається поетапне підвищення НПР Олександрівського водосховища до позначки + 20,7 м та збільшення  корисної ємності до 72,6 млн м3, у тому числі:

- для Ташлицької ГАЕС                                                                 - 14,40 млн м3;

- компенсації беззворотних втрат (випаровування)                    -   5,10 млн м3;

- для додаткового водоспоживання Южно-Української АЕС    -   7,00 млн м3;

- для водогосподарських потреб Миколаївської області - 46,10 млн м3

  (у тому числі для забезпечення санітарно-екологічного попуску в маловодні роки).

 

Розмір майданчика – 2, 33 км2.

Проммайданчик Ташлицької ГАЕС (ПШ: 47047’50’’ СхД: 31010’47’’) знаходиться в м. Южноукраїнськ Миколаївської області на лівому березі р. Південний Буг.

 

Олександрівське водосховище – 13,09 км2.

Олександрівське водосховище розташоване на території Миколаївської області в межах Вознесенського району (утвореного згідно постанови ВР № 807-IX від 17.07.20) в руслі р. Південний Буг між населеними пунктами м. Южноукраїнськ та                            смт. Олександрівка.

 

2. Суб'єкт господарювання

Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом»,

код ЄДРПОУ 24584661

Україна 01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3; тел./факс: +38 (044) 277-78-83

 

3. Уповноважений орган, який забезпечує проведення громадського обговорення

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України,

вул. Митрополита Василя Липківського, 35, Київ, 03035;

(044) 206-31-74, (044) 206-31-01, OVD@mepr.gov.ua

 

4. Процедура прийняття рішення про провадження планованої діяльності та орган, який розглядатиме результати оцінки впливу на довкілля

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 р. № 1071-р визначає експлуатацію енергоблоків атомних електростанцій країни, Стратегічний план розвитку Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на 2017-2021 роки тощо.

Рішенням про провадження планованої діяльності буде дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий ДАБІ на підставі затвердженої наказами ДП «НАЕК «Енергоатом» № 222 від 12.03.2019 та №929 від 12.09.2019 проєктної документації

 

5. Строки, тривалість та порядок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, включаючи інформацію про час і місце усіх запланованих громадських слухань

Тривалість громадського обговорення становить  30  робочих днів (не менше 25, але не більше 35 робочих днів) з моменту офіційного опублікування цього оголошення (зазначається у назві оголошення) та надання громадськості доступу до звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої додаткової інформації, визначеної суб'єктом господарювання, що передається для видачі висновку з оцінки впливу на довкілля.

Протягом усього строку громадського обговорення громадськість має право подавати будь-які зауваження або пропозиції, які, на її думку, стосуються планованої діяльності, без необхідності їх обґрунтування. Зауваження та пропозиції можуть подаватися в письмовій формі (у тому числі в електронному вигляді) та усно під час громадських слухань із внесенням до протоколу громадських слухань. Пропозиції, надані після встановленого строку, не розглядаються.

Тимчасово, на період дії та в межах території карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVSD-19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до повного його скасування та протягом 30 днів з дня скасування карантину громадські слухання не проводяться і не призначаються на дати, що припадають на цей період.

Громадські слухання (перші) відбудуться 

відповідно до п.21 ст.17 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» у зв’язку з встановленням на території України карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19). Громадські обговорення проводитимуться у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді). Слухання, передбачені ст. 17 цього закону, проводитись не будуть.

 

6. Уповноважений центральний орган або уповноважений територіальний орган, що забезпечує доступ до звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої доступної інформації щодо планованої діяльності

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

в особі державного секретаря Ярової Є.В.,

вул. Митрополита Василя Липківського, 35, Київ, 03035;

(044) 206-31-74, (044) 206-31-01, OVD@mepr.gov.ua

 

7. Уповноважений центральний орган або уповноважений територіальний орган, до якого надаються зауваження і пропозиції, та строки надання зауважень і пропозицій

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

в особі державного секретаря Ярової Є.В.,

вул. Митрополита Василя Липківського, 35, Київ, 03035;

(044) 206-31-74, (044) 206-31-01; OVD@mepr.gov.ua

Зауваження і пропозиції приймаються протягом усього строку громадського обговорення, зазначеного в абзаці другому пункту 5 цього оголошення.

 

8. Наявна екологічна інформація щодо планованої діяльності

Звіт з оцінки впливу на довкілля проєкту «Завершення будівництва Ташлицької  ГАЕС у складі гідроагрегатів  №№ 3-6 з поетапним підвищенням нормального підпірного рівня  (НПР) Олександрівського водосховища на р. Південний Буг до позн. +20,7 м» на 562 арк.

 

9. Місце (місця) розміщення звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої додаткової інформації (відмінне від приміщення, зазначеного у пункті 6 цього оголошення), а також час, з якого громадськість може ознайомитися з ними

Офіційний сайт ДП «НАЕК «Енергоатом» - https://www.energoatom.com.ua, з дати оприлюднення в Єдиному реєстрі з ОВД цього Оголошення. Контактна особа: Балабанов Олександр, тел. (05136) 4-32-92

Офіційний сайт ВП «Южно-Українська АЕС» - https://www.sunpp.mk.ua, з дати оприлюднення в Єдиному реєстрі з ОВД цього Оголошення. Контактна особа: Балабанов Олександр, тел. (05136) 4-32-92

Офіційний сайт м. Вознесенськ http://voz.gov.ua

e-mail: admin@voz.gov.ua, vozmer2@gmail.com

ІЦ «Імпульс», м. Южноукраїнськ, б-р Т. Шевченка, 8а; протягом 30 днів з дати оприлюднення в Єдиному реєстрі з ОВД цього Оголошення; Понеділок-п’ятниця,  з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 13.00 до 14.00. Контактна особа: Торганова Оксана, тел. (05136) 5-44-69.

 

Розробка звіту оцінки впливу на довкілля проекту "Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС у складі гідроагрегатів №№3-6 з поетапним підвищенням нормального підпірного рівня (НПР) Олександівського водосховища на р.Південний Буг до позначки +20,7м"