Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Що таке атестація робочих місць, і що за нею криється насправді

26.02.2021
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Згідно із ч. 4 ст.43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці.

Атестація робочих місць за умовами праці — це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників в процесі трудової діяльності.

Атестацію проводять не рідше ніж раз на п’ять років. Також передбачено проведення позачергової атестації у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи роботодавця, профспілкового комітету, трудового колективу або його виборного органу, органів Державної служби України з питань праці.

Проведення атестації за умовами праці — це можливість якісного соціального захисту працівників — надання пенсій за віком на пільгових умовах, інших пільг та компенсацій. А також розроблення і реалізація організаційних, технічних, економічних заходів щодо поліпшення умов праці.

НАСЛІДКИ НЕ ПРОВЕДЕННЯ АТЕСТАЦІЇ

 

Що чекає на тих хто не проводить атестацію за умовами праці:

- порушник — керівник підприємства, може бути притягнений до адміністративної відповідальності у вигляді сплати штрафу згідно з ч.1 ст.41 КУпАП2 щодо порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення; 

-  якщо атестація не проводилася, але підприємство несе затрати на виплату компенсацій і надання гарантій працівникам (додаткові відпустки, підвищена оплата праці, спецодяг тощо), при перевірці можуть виникнути питання з приводу правомірності таких виплат (якщо роботодавець перебуває на бюджетному фінансуванні), а також проблеми з оподаткуванням таких виплат; 

- якщо підприємство не проведе атестацію і не надаватиме працівникам належні гарантії та компенсації, то кожен працівник, що працює у шкідливих та небезпечних умовах, може звернутися до суду і вимагати відшкодування матеріального і морального збитку. У такому разі, непроведення атестації не тільки не врятує роботодавця від відповідальності, але, навпаки, стане доказом його провини.

Також не проведення атестації призведе до порушення прав працівників — фактично, виконуючи шкідливі або важкі роботи, наймана особа не одержить передбачених законодавством компенсацій і соціальні гарантії. Це дає підставу працівнику розривати трудовий договір за власним бажанням без відпрацювання двотижневого строку (ч.3 ст.38 КЗпП3), а також звернутися до суду (ст.221 КЗпП України).

Атестація робочих місць є обов’язковою лише за наявності шкідливих та небезпечних умов. У всіх інших випадках це право роботодавця, а не обов’язок.