Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Відбулось засідання регіональної комісії ТЕБ і НС

25.02.2021
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

24 лютого, відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Його провів заступник голови облдержадміністрації Ігор Кузьмін.

В ході засідання комісії розглядалися питання:
- щодо підготовки місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади до пропуску льодоходу, повені і паводків у 2021 році; 

- стан реалізації державної політики у сфері цивільного захисту щодо мінімізації загроз, пов’язаних з наявністю на окремих територіях Миколаївської області вибухонебезпечних предметів і питання проведення заходів на території області;

- щодо забезпечення дотримання вимог чинного законодавства України, у тому числі з питань пожежної безпеки, суб’єктами господарювання, що надають послуги з проживання та/або утримання людей похилого віку, осіб з інвалідністю та інших громадян групи ризику тощо.

Розглянувши перше питання порядку денного,  регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій дійшла висновку, що в цілому райдержадміністрації та виконавчі комітети міських рад, структурні підрозділи облдержадміністрації, територіальні підрозділи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, підприємства, установи та організації готові до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2021 році.

За підсумками обговорення райдержадміністраціям доручено та рекомендовано міським, селищним, сільським головам забезпечити виконання плану заходів щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені і паводків на території Миколаївської області

Впродовж засідання детально розглядали стан реалізації державної політики у сфері цивільного захисту щодо мінімізації загроз, пов’язаних з наявністю на окремих територіях Миколаївської області вибухонебезпечних предметів. Це пов`язано з тим, що піротехніки ДСНС продовжують знаходити небезпечні знахідки часів минулих війн.

За інформацією ГУ ДСНС України в Миколаївській області піротехнічним підрозділом , протягом останніх 5 років, на території регіону виявлено та знищено 7560 вибухонебезпечних предметів. Піротехніки 949 разів залучались до виконання завдань. Під час робіт з приведення акваторії Чорного моря в межах Миколаївської області в безпечний стан, упродовж 2016-2020 років обстежено понад 242 тис. кв. м акваторії Чорного моря поблизу острова Березань та Кінбурнської коси, загалом вилучено й знищено 2631 небезпечних знахідок.

Заслухавши та обговоривши інформацію з цього питання, комісією прийнято рішення рекомендувати Головному управлінню ДСНС України у Миколаївській області:

- враховуючи оперативну обстановку, продовжити у 2021 році обстеження та очищення ділянки території поблизу с. Шевченкове Вільнозапорізької сільськоїтериторіальної громади від вибухонебезпечних предметів;

- вжити запобіжних заходів щодо недопущення загрози життю та здоров’ю людей у зоні відпочинку в межах Очаківської міської територіальної громади, забезпечити проведення роз’яснювальної роботи з місцевим населенням щодо профілактики несанкціонованого поводження з вибухонебезпечними предметами.  
Аналогічні рекомендації отримали представники іще декількох територіальних громад і районів області. 

Враховуючи сумні події, які сталися в декількох обласних центрах України, порушувалось цього дня і питання проведення заходів на території області щодо забезпечення дотримання вимог чинного законодавства України, у тому числі з питань пожежної безпеки, суб’єктами господарювання, що надають послуги з проживання та/або утримання людей похилого віку, осіб з інвалідністю та інших громадян групи ризику.

У підсумку комісією доручено районним державним адміністраціям і рекомендовано представникам місцевого самоврядування надавати оперативну інформацію щодо відповідних виявлених та встановлених незареєстрованих суб’єктів господарювання, які надають соціальні
послуги особам похилого віку, особам з інвалідністю та іншим групам ризику, до департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та Головного управління Національної поліції в Миколаївській області. 

Водночас суб’єктам господарювання всіх форм власності, які надають соціальні послуги особам похилого віку, особам з інвалідністю та іншим групам ризику, рекомендовано із урахуванням запропонованих приписами заходів та попередньо виявлених порушень співробітниками Головного управління ДСНС України у Миколаївській області, вжити вичерпних заходів щодо усунення їх у найкоротші строки.