Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Як не отримати травму під час ожеледиці

12.02.2021
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Шановні мешканці Южноукраїнської територіальної громади!

У зв’язку з різким погіршенням та ускладненням погодних умов наполегливо просимо Вас не виходити з дому без нагальної потреби. У разі, якщо це неможливо, просимо Вас бути максимально обережними та дотримуватися правил поведінки на вулиці у зимовий період під час ожеледиці, наведених нижче.

Як правильно падати в ожеледицю, щоб не отримати травму

Взимку не варто забувати, що кожен ваш крок може призвести до травматизму. Якщо сталася екстремальна ситуація – не потрібно на льоду балансувати – краще допоможіть собі впасти самі, щоб це було контрольоване падіння.

Ось кілька простих правил поведінки на вулиці в ожеледицю:

1. Ходи правильно: кроки мають бути дрібними і частими, коліна при цьому повинні бути трохи зігнутими.

2. Під час ожеледиці руки не можна тримати в кишенях. При ходьбі ними треба розмахувати, утримуючи рівновагу.

3. Відмовся від каблуків! Взуття має бути зручним на нековзній рифленій підошві. Пам’ятай, що шпильки в ожеледицю можуть стати причиною серйозної травми голови.

4. Носи шапку й капюшон. Вони можуть пом’якшити падіння, якщо ти падатимеш на потилицю.

5. Падай на бік, на передпліччя, амортизуючи таким чином удар. Не виставляй назад лікті й не підставляй долоню витягнутої руки. Такі падіння небезпечні переломами.

6. Якщо ти посковзнувся, намагайся згрупуватися, підтягнувши коліна до грудей, і падай на бік.

7. Виходьте з будинку раніше – пересування взимку займає більше часу. Але навіть якщо спізнюєтеся, все одно не поспішайте! Ваші шанси отримати травму при збільшенні швидкості пересування різко зростають.

8. Врахуйте, що в сутінках, коли очі погано розрізняють дорогу, легко послизнутися навіть на рівному місці, не кажучи вже про намерзлий буграми крижаний тротуар!

Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо старих будинків з похилим дахом), що виступають на архітектурних частинах будинків та великих деревах. Пересуваючись по вулиці у період танення льоду, слід бути особливо уважним, проходячи повз будинки чи біля високих дерев, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. За можливості необхідно триматись на безпечній відстані від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху. Ні в якому разі не заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев.