Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До Дня Соборності України

26.01.2021
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

«…Віднині во єдино зливаються століттями

відірвані одна від одної частини єдиної України –

Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна…»

22 січня 1919 року  відбулася історична подія об’єднання українських земель.

На Софійському майдані, у Києві, в урочистій атмосфері було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки та Західно -Української Народної Республіки в єдину незалежну державу.

Разом з власної волі, долаючи столітні перепони, відірвані одна від одної та розкидані між іншими державами українські землі, воз’єднались в одне ціле.

Відзначення такої  події є доброю нагодою нагадати нам про суспільні цінності, осмислити непростий досвід державотворення та вшанувати героїзм учасників визвольного руху.

Тому у виставковій залі Южноукраїнського міського історичного музею відкрито експозицію «Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна», присвячену Дню Соборності України.

До експозиції ввійшли матеріали Міністерства культури та інформаційної політики України, друковані видання, надані Южноукраїнською міською бібліотекою для дітей, інформаційно-тематичні плакати, благодійно подаровані родиною Юрія Кошеля та Неллі Іоганес, періодичні видання, репродукції світлин та архівних документів з науково-допоміжного фонду музею, які дають можливість детально ознайомитись та вивчити історичний матеріал.

Також, в експозиції глядачам було вперше презентовано картину молодої южноукраїнської художниці Марії Ачкасової «Час землі».

Здійснилися віковічні мрії, для яких жили, і за які проливали кров найкращі сини України.

Віднині і довіку є Соборна Україна!

Віднині український народ, наділений незламним поривом до єдності, має змогу жити в нероздільній, незалежній, соборній українській державі, за для добра та щастя прийдешніх та майбутніх поколінь!