Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Вийшла друком перша збірка наукових доповідей молодих фахівців ЮУАЕС

07.12.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Южноукраїнський відокремлений підрозділ громадської організації «Українське ядерне товариство» (ВП ГО «УкрЯТ») презентував перше видання збірки наукових доповідей молодих фахівців ВП ЮУАЕС. Книгу безкоштовно передадуть у бібліотеки шкіл і гімназії міста, до профільних вишів, технічної бібліотеки ЮУАЕС та бібліотек інших атомних станцій України.

До збірки увійшли кращі роботи молодих фахівців ВП ЮУАЕС, представлені на конкурс наукових доповідей протягом останніх двох років. У ній зібрані результати теоретичних та експериментальних досліджень, які проводили молоді фахівці Южно-Українського енергокомплексу. Ці дослідження спрямовані на забезпечення стабільної і безпечної експлуатації обладнання, на оптимізацію робочих процесів, на вирішення соціальних проблем. Ідея створення збірки належить лідеру науково-просвітницького напрямку «УкрЯТ» в Южноукраїнську Олегу Іщенку. Він  сам неодноразово брав участь у конкурсах наукових доповідей, ставав призером і переможцем не лише на рівні підприємства, а й у НАЕК «Енергоатом».

Реалізувати ідею вдалось завдяки всебічній підтримці керівників ВП «УкрЯт» в м. Южноукраїнськ Г. Распопіна та В. Кичака. Редакційна колегія зважала на наукову, технічну цінність робіт, а також на їхню актуальність. Рецензували збірку  д.т.н., професор кафедри АЕС ОНПУ О. Корольов, д.т.н., директор інституту досліджень проблем безпеки АЕС В. Скалозубов,  к.т.н., провідний інженер з управління реактором ЮУАЕС О. Іщенко. Тож видання має наукову цінність і може бути використане як джерело для написання рефератів, курсових робіт, дипломів.

Наклад збірки – сто примірників. За словами заступника голови  ВП ГО «УкрЯТ» у Южноукраїнську, начальника відділу соціального розвитку ЮУАЕС Валерія Кичака, перш за все, збірка стане у нагоді студентам профільних технічних вишів, з якими співпрацює ЮУАЕС:  «Ознайомившись з тематикою наукових доповідей, студенти, які планують працювати на АЕС, зможуть уявити чим живуть молоді працівники підприємства, які проблеми їх хвилюють. І це не лише технічні питання, а й соціальні. Адже конкурс наукових доповідей включає два напрямки – виробничий і соціально-профспілковий»

Кожен охочий  працівник ЮУАЕС може ознайомитись з доповідями, що увійшли до збірки, в електронному форматі. Вона розміщена в локальній мережі підприємства в папці Українського ядерного товариства. Відокремлений підрозділ «УкрЯТ» у Южноукраїнську планує випускати збірки кращих наукових доповідей молодих фахівців на постійній основі.