Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До Всесвітнього дня боротьби з гепатитом

28.07.2020
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Здоров’я - найдорощий скарб для людини. Безліч захворювань, вірусів, інфекцій оточують нас щодня. 28 липня – це дата - нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення   такого  захворювання, як гепатит.

Гепатит – це запалення печінки,  викликається вірусною інфекцією. Існує 5 основних вірусів гепатитів: A, B, C, D і E.  

Причиною зараження гепатитами А і Е зазвичай стає вживання забруднених харчових продуктів або води.

Гепатити В, С і D передаються   в результаті контактів з інфікованою кров’ю: при переливанні зараженої крові, від одного члена сім’ї іншому, від матері дитині під час пологів, при сексуальних контактах. Про те, що гепатит - глобальна проблема охорони здоров’я красномовно свідчать наступні сумні факти: близько 1 мільйона щорічних смертельних випадків обумовлено вірусними гепатитами, кожна третя людина у світі (тобто близько двох мільярдів) інфіковані вірусом гепатиту В, а кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С. Більшість інфікованих людей не підозрюють про своє захворювання, на якому життєвому етапі у них може розвинутися важка або смертельна форма, і вони можуть передавати інфекцію іншим людям.

Симптоми гепатиту А можуть бути як легкими, так і важкими. Спеціального лікування гепатиту А немає.  Спеціального лікування гострого гепатиту В також не існує.  

Всі діти грудного віку мають отримувати вакцину проти гепатиту В - це основа профілактики гепатиту В. Всі діти і підлітки у віці до 18 років, не вакциновані раніше, повинні отримати вакцину. Вакцини проти гепатиту C не існує.

Дуже важливо пам’ятати про профілактику гепатитів, щоб захиститися від цієї недуги. Якщо зараження вже відбулося, треба негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Пам’ятайте! Хворобу краще попередити, ніж з нею боротись.