Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

“Запровадження партійної системи на місцевих виборах - неприпустиме”, - Асоціація міст України

17.07.2020
Миколаївське РВ Асоціації міст України

В Асоціації міст України звернулись до Президента України, Голови Верховної Ради України, керівників депутатських фракцій та груп, народних депутатів України щодо недопустимості запровадження партійної виборчої системи на рівні міських, селищних, сільських рад з кількістю виборців менше 90 тисяч.

На початку липня профільний парламентський Комітет схвалив до другого читання законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№3485) з поправками, які передбачають запровадження пропорційної виборчої системи депутатів місцевих рад в громадах, де кількість виборців складає 10 тисяч і більше. За таких умов, навіть у невеликих громадах право висувати кандидатів у місцеві ради матимуть виключно політичні партії чи їх осередки. У пакеті з «партизацією» схвалено й поправку, яка законодавчо закріплює «імперативний» представницький мандат.

“Асоціація міст України вважає такі пропозиції неприпустимими, адже партійне будівництво на рівні невеликих громад практично відсутнє, а більшість голів та депутатів місцевих рад є поза політикою”, - наголошує Голова АМУ Віталій Кличко.

АМУ у зверненні акцентує, що зміна виборчої системи місцевих виборів відбувається безпосередньо (за 100 днів) перед самими виборами, які мають відбутися 25 жовтня, що є недемократичним і протирічить європейським та світовим стандартам.

До того ж, схвалені Комітетом зміни до виборчого кодексу на практиці позбавлять більшість громадян права обиратися та бути обраними депутатами місцевих рад, що є порушенням принципів Копенгагенського документу ОБСЄ 1990 року, за яким держави мають поважати право громадян змагатись за політичні і державні посади як самостійно, так і в якості представників певних політичних партій, без дискримінації.

“Введення пропорційної (партійної) виборчої системи на рівні невеликих сіл, селищ, міст з кількістю виборців менше 90 тисяч позбавить 2/3 жителів громад можливості впливати на прийняття рішень через мажоритарних депутатів. Це знівелює здобутки децентралізації та зумовить недовіру людей як до політичних партій, так і до центральної влади”, - підкреслюють в Асоціації міст.

Асоціація міст України звертається до Президента України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України не допустити введення пропорційної виборчої системи на місцевих виборах у громадах з кількістю виборців менше 90 тисяч та запровадження імперативного мандату.