Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги орендарів комунального майна!

15.07.2020
Департамент інфраструктури міського господарства Южноукраїнської міської ради

Департамент інфраструктури міського господарства Южноукраїнської міської ради повідомляє, що з 16.06.2020 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 №483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна», якою, окрім іншого, затверджено порядок передачі в оренду  державного та комунального майна (далі – Порядок).

Однак, відповідно до роз’яснень Фонду державного майна України (http://www.spfu.gov.ua/ua/news/6593.html), прийнята постанова є недостатньою умовою для запуску процедур укладення нових договорів оренди. Не можливість передачі в оренду державного та комунального майна стримується відсутністю затверджених Примірних договорів оренди та Методики розрахунку орендної плати.

Крім того, відповідно до затвердженого Порядку, передача комунального майна в оренду та здійснення процедури подовження (пролонгації) діючих договорів оренди  здійснюватиметься  виключно в електронній торговій системі (далі –  ЕТС) шляхом створення особистого кабінету кожного учасника. Проте, відповідно до п.1.1. Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 03.10.2019 №157-ІХ «Про оренду державного та комунального майна», зазначена ЕТС розпочне повноцінне функціонування лише з 01.10.2020 року.

Звертаємо увагу орендарів комунального майна, які бажають продовжити діючі договори оренди, термін яких закінчується!

Відповідно до  Порядку, орендар, що має право продовжити договір оренди, звертається до орендодавця із заявою про продовження договору оренди не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору. У разі не дотримання термінів подання відповідної заяви, орендодавець змушений буде повідомити орендаря про припинення договору оренди на підставі закінчення строку, на який його було укладено.