Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Сильні сторони Южно-Української АЕС визнали позитивними практиками на рівні Головного офісу ВАО АЕС

10.06.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

За результатами 2019 року дві сильні сторони в діяльності Южно-Української АЕС визнали позитивними практиками на рівні Лондонського офісу Всесвітньої асоціації операторів, що експлуатують атомні станції (ВАО АЕС). Відразу дві позитивні практики, запроваджені южноукраїнськими атомниками, будуть рекомендовані до застосування на усіх АЕС світу.

Позитивна практика – це певний метод чи процес виконання робіт, запроваджений на одній з атомних станцій, який сприяє підвищенню безпеки і надійності АЕС, або ж веде до покращення якості та ефективності виробництва і рекомендований Лондонським офісом ВАО АЕС для запровадження на інших АЕС. Його оформлюють документально і подають на розгляд експертів ВАО АЕС за результатами партнерської перевірки, як сильну сторону діяльності АЕС. Сильних сторін може бути багато, однак, їх виявлення ще не означає визнання на рівні Лондонського офісу. Останній раз позитивну практикуюжноукраїнців Асоціація визнавала у 2014 році.

«Для того, аби сильну сторону визнали  позитивною практикою, потрібно аби вона відповідала певним критеріям. Сильна сторона має сприяти підвищенню ефективності виробництва або підвищенню безпеки та надійності. Вона має бути унікальною і не повинна вимагати великих капіталовкладень. Також сильна сторона повинна бути придатною для застосування на інших АЕС, т.я. бувають такі специфічні напрацювання, які можна застосовувати лише на окремих підприємствах», - зазначилапредставник регіонального центру ВАО АЕС на ЮУАЕС Наталія Буханько.

За результатами партнерської перевірки, що відбулась у 2018 році, на Южно-Українській АЕС виявлено сім сильних сторін. Після ретельного відбору, який виконувався у декілька етапів експертами регіонального центру та Лондонського офісу ВАО АЕС за результатами усіх партнерських перевірок, десять сильних сторін визнані позитивними практиками. Серед них дві – із числа виявлених на Южно-Українській АЕС.

Як розповів головний інспектор ЮУАЕС Ігор Панін, обидві визнані сильні сторони стосуються напрямку протипожежного захисту. Перша позитивна практика стосується програми обладнання трансформаторів додатковою системою попередження вибухів та пожеж у випадку короткого замикання. Друга – це застосування комбінації лафетного стволу та розпилювальної насадки турбінного типу для подання великого об’єму вогнегасного засобу на велику відстань.

За словами представникарегіонального центру ВАО АЕС на ЮУАЕС Наталії Буханько, факт визнання позитивних практик Южно-Української АЕС є підтвердженням того, що на підприємстві застосовуються передові та унікальні методи роботи, які варто рекомендувати до застосування на інших АЕС світу. Тепер позитивний досвід Южно-Української АЕС буде описано більш детально у відповідності до стандартів документації ВАО АЕС і перекладено російською та англійською мовами. Після цього документ опублікують, і тоді досвідом южноукраїнських атомників зможуть скористатися на усіх атомних станціях світу.