Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

МАЙБУТНЄ ЮЖНОУКРАЇНСЬКА – ЦЕ ДІЇ НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ ЧАСУ

09.06.2020

Діалог міста з Центром - це норма життя в моделі місцевого самоврядування. А вони в сучасному вимірі є наступними. Англосаксонська (англійська) модель,  яка отримала поширення у  Великій Британії,  США,  Канаді,  Австралії  та в інших країнах. Континентальна (французька) модель, яка діє в континентальній Європі, франкомовній Африці, Латинській Америці, Близькому Сході). А також Змішана  - Австрія, Російська Федерація, Федеративна Республіка Німеччина та Україна, яка поєднує у собі ознаки континентальної й англо-саксонської моделей.

Маю нагадати і Радянську модель –  колишній СРСР, Куба, Китайська Народна Республіка, де усі ради, починаючи з найнижчих, є органами державної влади. Їм притаманна відсутність автономних джерел фінансування органів місцевого самоврядування. Нажаль, певні ознаки цієї моделі якимось чином мігрували і в «Нашу».

Аби ми навчились жити і не програвати, нам всім належить хоч трошки розуміти, за якими правилами ми живемо. Адже попереду продовження державної децентралізації і для Южноукраїнська - це Об’єднання територіальних громад, це вміння «побачити» себе у Вознесенському районі, адже в спрощенні саме так нас торкнеться адміністративно-територіальна реформа. Та і засади моделі місцевого самоврядування можуть отримати  зміни. З цього в ближчі дні буде сформовано об’єднану робочу групу по вжиттю дій підготовки міста до вказаних новацій та до нових виборів.

 А те, що попереду «місцеві вибори», знає мабуть більшість Южноукраїнців.  Перша їх ознака - це активізація певних осіб, які мають плани бути у владі міста на наступну каденцію. Як їх можливо розгледіти? Більшість з них обрали технологію відтіняти себе на фоні інших осіб, яких місто знає більше. Вони кажуть, що вони кращі, що інші не варті представляти місто і таке інше. На мій погляд, місту та його громаді потрібно інше.

Потрібно вказувати на проблему і окреслювати план дій по її вирішенню. З декількох  тем, по яких працює виконком міської ради та міський голова назву деякі. Перша з них - це наше майбутнє після завершення ресурсів енергоблоків ЮУ АЕС. З цього питання Голова Асоціації міст на території яких розташовані діючі атомні електростанції України і міський голова Южноукраїнська звернулись до Президента України. Це чергове звернення, але до Володимира Зеленського перше і я його особисто завіз до Офісу Голови Держави. Далі додається повний текст вказаного звернення.

В той же день, 2 червня 2020, за попередньою домовленістю відбулась тривала зустріч міського голови і Голови Правління «ДЕРЖАВНОГО ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНОГРО БАНКУ УКРАЇНИ». Було детально обговорено можливість фінансування будівництва в Южноукраїнську нових очисних споруд побутових стоків, де є аварійний колектор та є високий тариф надання цієї послуги, який потребує його зниження в сучасному проекті. Обговорювалось і питання фінансово-інноваційної підтримки розвитку технологій роздільного збирання відходів, які в нашому місті отримали своє поширення в рамках міської програми «Зелена карта відходів» і які є ресурсним резервом територіальної громади міста для розширення його енергетичних можливостей. Окремо було обговорено тему перспектив майбутнього розвитку майданчику добудови енергоблоків на Южно-Українській АЕС та можливостей розширення існуючого Механічного заводу. Досягнута домовленість продовжити консультації з порушених питань.  

Є попередня домовленість з Головою Асоціації міст, на території яких розташовані діючі атомні електростанції України відвідати, ДП НАЕК «Енергоатом», де з його керівництвом обсудити їхнє бачення майбутнього атомних міст в зв’язку з тим, що блоки старіють, а чіткої перспективи добудови нових блоків нам не відомо. З’ясувати, чим тут можуть бути корисні наші міста, їх громади? Питання актуальне ще і тому, що на ЮУ АЕС таку добудову не планують. В підтвердження читаємо уривок з публікації на цю актуальну тему. 

«В Україні є чотири атомні електростанції (АЕС) — працюють 15 енергоблоків. Ще одна — Чорнобильська АЕС — після аварії на енергоблоці №4, що сталася 1986 року, пропрацювала майже 14 років до повної зупинки у грудні 2000-го.

Оператор усіх АЕС — Національна енергетична акціонерна компанія Енергоатом. Її керівництво не надто охоче спілкується з пресою. Проте поряд із головним офісом Енергоатому розташована асоціація «Український ядерний форум». Саме на неї покладені основні комунікаційні функції не тільки атомників, але й їхніх українських підрядників та постачальників.

Про сьогодення та майбутнє української атомної енергетики Громадське поспілкувалося з директоркою зі зв'язків з громадськістю «Українського ядерного форуму» Ольгою Кошарною — однією з провідних українських експертів у галузі.

Як аварія на Чорнобільській АЕС вплинула на розвиток атомної енергетики в Україні і, можливо, взагалі у світі?

Чорнобильська аварія мала шоковий вплив не лише на професійне середовище, але й на світову спільноту, та стала поштовхом для створення міжнародної системи ядерної радіаційної безпеки. Вона базується на декількох принципових Конвенціях під егідою Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Раніше їх не було, тобто МАГАТЕ було депозитарієм для Договору про нерозповсюдження ядерної зброї».

Ця тема не нова, вона набирає актуальності і буде мати її продовження на сайті міста і на сторінці – «Влада пропонує» адже тема зачіпає майбутнє нашого міста, ЮУ АЕС і не тільки.  

Лист Асоціації

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
В.О. ЗЕЛЕНСЬКОМУ

ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Володимире Олександровичу!

Ми, голова Асоціації міст розташування діючих АЕС України, міський голова Вараша і Южноукраїнський міський голова звертаємось до Вас з актуального питання, яке апріорі заслуговує на Вашу увагу і надіємся на відповідне реагування.

Його суть. Чотири міста на території яких розташовані атомні електростанції України  схожі зовні, є різними з багатьох принципових питань. У них різна побудова їх комунальних комунікацій та різні житлово-комунальні підприємства за формою організації їхньої роботи. Енергодар не є малим монофункціональним містом, натомість Вараш, Нетішин і Южноукраїнськ належать до цієї вразливої категорії, де Рівненська АЕС, Хмельницька АЕС та Южно-Українська АЕС на чолі з ДП НАЕК «Енергоатом» є їх місто-утворюючими підприємствами.

Ресурс діючих енергетичних блоків АЕС лишається в межах від одного до декількох десятиліть, а ресурс соціальної інфраструктури міст є в межах до ста років. При цьому чіткого плану заміщення потужності блоків цих електростанцій нема Такий дисбаланс рано чи пізно призведе до певного спустошення поселень цих міст, бо їх монофункціональність є тривожною ознакою депресивності зо всіма негативними соціальними наслідками.

Досвід цивілізованих країн для названих випадків на таких територіях – це державні програми, якими супутні демографічно-економічні негаразди у вказаних містах компенсуються формуванням на базі їхніх можливостей технопарків, індустріальних парків  та зон економічного розвитку, бо інфраструктура і людський фактор дозволяють це робити. Наприклад Южноукраїнськ пропонує унікальний проект по відходам, і це не єдина його можливість допомогти собі і нашій країні, приклад одного з проектів в додатку – альбом.   

В Южноукраїнську ресурс блоків АЕС після його продовження завершують два енергоблоки, відповідно в 2023 і 2025 роках, а третій енергоблок через 9 років. Якщо у Вараші і Нетішині така проблема може назріти через 25 років, бо у них є по одному блоку пуска 2004 року, а в Енергодарі через 20 і це місто не монофункціональне, то для Южноукраїнська настав критичний період. Будівництво енергоблоку в ньому, це гостра соціальна потреба, певний матеріал в додатку – копія однієї з публікацій.

Звернення міського голови Южноукраїнська і нашої Асоціації до керівництва країни в попередні роки почутими не були. Не «чули» таких звернень ні Компанія, ні профільне Міністерство. Навіть за таких умов стосовно названих міст у ДП НАЕК «Енергоатом» пріоритет – це постійне підвищення тарифів на дешеву, за її природою, теплову енергію для населення. А бажаного відсотка з копійки за квт/ год тарифу на електроенергію від АЕС для вирішення цього соціального питання так і не вирішили. Так може знайдеться приватний інвестор і побудує сучасну атомну електростанцію, бо без них Україні буде важко. 

Просимо Вашого Державницького втручання, принаймні по долі ЮУ АЕС і міста  Южноукраїнська. Наразі це питання обговорюється з мешканцями нашого міста.

 

     З повагою:

     Міський голова Вараша,

     Голова АМГ                         С. Анощенко

     Міський голова 

     Южноукраїнська                  В. Пароконний