Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ЩО КОМУ ГОЛОВНЕ? ЗНАК ПЕРШИЙ

29.05.2020

Для кожного міста є знакові питання, вирішення яких
дуже чекають їх мешканці. Южноукраїнськ не є таким
виключенням, зокрема питання щодо дітей, тарифів на
житлово-комунальні послуги, безпеки проживання на
міський території та інші є в полі зору самоврядування
нашого міста, підприємств комунальної сфери послуг.
В наступній рубриці така інформація буде доступна
нашим містянам на постійній основі.

Саме погане, коли тебе дурять, а ти ще і віриш цьому. Та є симптоми, що легковірних людей стає все менше, і це радує! Декілька штрихів про головні питання нашого міста:

Дитячий садок №8. Вже повідомлялось, що перша спроба його укріплення (2018, 2019 роки) не вдалась. П’ять мільйонів смоли безрезультатно пішли під фундамент, як невдалий спосіб його зміцнення. В правоохоронних органах відкриті кримінальні провадження.

Наразі друга спроба – не то ґрунти не так дослідили, з чого проявилась проблема боязні помилитись в проектуванні і на цьому фоні просто занадто перестрахувались, чи ще якісь були причини, але нещодавно з’ясувалось, що за проектним рішенням так підняли ціну ремонту цього садочку, що ремонт за нормами вартості наблизився до вартості нового будівництва.

Звичайно, що реагування виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради було негайним. Відразу почали працювати посадові особи виконавчого комітету аби з’ясувати що відбулось, адже ціна першого етапу робіт - блок «Б» в межах 56 млн грн., а далі буде і блок «А», кажуть ще за 60 мільйонів грн.

То в чому тут особливість для всього дитячого садку, це важливо знати всім?

Перша з них. Поки всі роботи за цим розділом проектно-кошторисної документації, блок «Б», не будуть виконані (а це 56 мільйонів гривень, яких і близько нема в бюджеті міста на 2020 рік), Державна архітектурно-будівельна інспекція не дозволить відвідувати дітям цю частину дитячого садку, а це як мінімум два роки робіт.

Надалі другий етап і така ж історія. Знову треба шукати вже 60 мільйонів гривень. В сукупності це, як мінімум, чотири роки суттєвих проблем в ДНЗ-8. Хто при цьому виграє?

Звісно у виграші буде підрядна організація, яка отримає гарантований підряд на вказані роки в понад 100 мільйонів гривень, від якого міська рада не буде мати можливості відмовитись.

Є слушне запитання? А хіба цього не знав керівник ДІМГ, коли в одну стадію будівельних робіт включав не тільки ті роботи, які потрібні для відновлення споруди аби туди повернути дітей, а ще було включено багато з того, що можливо було робити потім, без шкоди для знаходження в групах дітей?

При  звіті директора департаменту інфраструктури міського господарства Волчко Х.Д. 04 лютого 2020 року на сесії міської ради, в наданій нею  інформації вказувалось, що роботи по відновленню частини споруди ДНЗ-8 будуть виконуватись за етапами. Міська рада виділила 10 мільйонів гривень. А наразі з’ясовується, що це не так.

Є вагомі причини вважати, що відбулось певне приховування задуму саме так розробити проектно-кошторисну документацію і прикрасити її всілякими замовленнями колективу дитячого садку і батьків дітей в покращення оснащеності садочка, аби була їхня підтримка саме такого проектного рішення.

При розкритті такого «цікавого» задуму відновлювати споруду дитячого садку пригадалось, що проектувальник з міста Маріуполь, якого на майданчик восьмого дитсадку (ще до запрошення ТОВ «ЕТАЛОН ПРОФСТРОЙ») приводив депутат міської ради Курдасов О.О., взагалі сказав, що мабуть прийдеться цей дитячий садок зносити і просити Уряд України виділяти кошти на новий. Думаю тут було бажання десь виправдати невдалі роботи першої спроби відновлення споруди ДНЗ-8 і за це дехто ухопився на свій манер вже при повторному проектуванні, де видається, що чомусь розділ геології взяли з попереднього проекту.  

Є приклад того, як рятувалась двоповерхова прибудова до ЗОШ №4. Приводимо параметри з робіт по відновленню її стійкості. Вартість ПКД дорівнювала 89,9 тис. грн., а вартість робіт по спасінню прибудови складала 2,8 мільйона гривень. Порівняймо – майже три  мільйона  і п’ятдесят мільйонів! В приведеному стані з перерахунком цінового показника, змін в розцінках і площі споруд, порівняння все одно не на користь проекту в 56 мільйонів тільки за блок «Б» дитячого садку. 

В завершення. Наразі розглядається можливість як вийти з кабали цільного проекту, де відновлення буде одним етапом, соціальне замовлення дитячого садку буде іншим і скоріше буде реалізовуватись з різних джерел його забезпечення.

Ми враховуємо стан з початковими ознаками руйнування в школах і дитячих садках міста  і готуємо виважене звернення до державних інституцій, аби отримати потрібну допомогу нашому місту по цьому нагальному питанню. Наприклад, ми будемо просити не вилучати з міського бюджету, принаймні на два роки, донорські кошти, просимо допомоги з обласного бюджету та з інших існуючих в Україні джерел.  Далі буде.

Думаймо і кидаймо наше хуторянське уявлення про наше життя, інакше кращого не дочекаємось! А ще пам’ятаймо про віруси, бережімо себе і близьких, будьмо всі здорові!

 

       Міський голова  В. Пароконний