Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Загальні правила використання дезінфікуючих засобів та антисептиків

22.04.2020
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Види дезінфікуючих засобів та антисептиків для рук

У рекомендаціях ВООЗ вказані такі хімічні речовини, що можуть руйнувати коронавіруси:

- гіпохлорид натрію 0,5% (еквівалент 5000 ppm), більш відомий нам як «хлорка» – для дезінфекції різних поверхонь, наприклад, підлоги, умивальників;

- етиловий спирт 70% – для дезінфекції малих предметів і тих поверхонь, яких ми часто торкаємося;

Антисептики для обробки рук – мають містити не менше ніж 60% етилового спирту.

Захист рук

Для максимального захисту від можливого зараження коронавірусом необхідно регулярно і ретельно мити руки з милом, як мінімум, 20-30 секунд. Якщо немає можливості помити руки, варто користуватися спиртовмісними антисептиками для рук.

Тривалість дії антисептика для рук

Розчин етилового спирту 70%, що входить до антисептика, руйнує вірус за 30 секунд. Тобто, обробивши руки антисептиком, можна вважати себе «захищеними» до наступних контактів із поверхнями, на яких, можливо, є коронавірус.

Водночас слід пам’ятати, що мило й антисептичні засоби «сушать» шкіру – руйнують тонку ліпідну оболонку на поверхні, яка є її природним захистом, тому через часте миття й обробку рук антисептиком потрібно використовувати крем для рук.

Безводні антисептики для рук та переваги їх використання

Безводні, або гелеподібні спиртовмісні антисептики для рук зручно носити із собою та користуватися при нагоді.

Захист очей

Окрім миття і знезараження рук, варто звернути увагу на захист очей. Люди, які носять контактні лінзи, мають особливо ретельно мити руки перед одяганням і зніманням лінз, адже процедура вимагає контакту зі слизовою оболонкою очей, а це один із можливих шляхів передачі вірусу – через «забруднені» (контаміновані) вірусом руки. Загалом можна рекомендувати у період карантинних заходів тимчасово не носити контактні лінзи, а згадати про окуляри, що, окрім необхідної корекції гостроти зору, додатково захищатимуть очі від можливого контакту з коронавірусом.

Захист слизової носа та рота

Для запобігання потраплянню залишків слини та слизу від хворого використовують медичні маски. Для більш професійного захисту (наприклад, лікарів і медичного персоналу) застосовують медичні респіратори класу N95 (американська класифікація) або FFP2 (європейська класифікація), чи вищого класу – N99 та FFP3 відповідно.

У разі появи нежитю можна порадити промивати, очищати ніс сольовими розчинами, наприклад, «Хьюмером»; можна проводити механічну очистку носових ходів – відтягувати вміст за допомогою аспіратора, пам’ятаючи про його належну дезінфекцію.

Дезінфікуючі засоби для миття поверхонь

Хлоровмісні дезінфікуючі засоби, більш відомі нам як «хлорка», потрібно використовувати для щоденного вологого прибирання, обробки великих поверхонь. Вологе прибирання варто проводити в захисних рукавичках і (за можливості) у спеціальному одязі для прибирання. Водночас слід не забувати добре вентилювати оброблені дезінфекторами приміщення.

Загальні правила використання дезінфікуючих засобів та антисептиків для рук

Антисептики й дезінфікуючі засоби повинні бути недоступні для дітей, наприклад, зберігатися на верхніх поличках чи у шафках, що закриваються.

Антисептики і деззасоби повинні щільно закриватися, що дозволить запобігти вивітрюванню летючих речовин, які входять до їхнього складу.

Деякі дезінфекційні засоби потребують певного розведення водою, тому необхідно уважно дотримуватися інструкції. Надто низька концентрація діючої речовини у деззасобі може знизити ефективність дезінфекційних заходів!

Вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів варто проводити в гумових рукавичках, що дозволить захистити руки від дії агресивних хімічних речовин, та в спеціальному одязі, фартушку, що захистить одяг від пошкодження.

Антисептики для рук можуть «висушувати» шкіру, тому варто розумно ними користуватися, надаючи перевагу якісним антисептикам сертифікованих виробників, а не «змішаних самотужки» без дотримання технологічних вимог, а також застосовувати якісні креми для зволоження і відновлення шкіри.

У разі появи ознак алергічної реакції необхідно негайно обмежити контакт із речовиною, що спровокувала алергію.