Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Коронавірус: як не заразитись та як убезпечити себе

04.03.2020
НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Станом на 2 березня 2020 року у світі зареєстровано 89 072 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них  3 048 - летальні. Одужало вже 45 074 осіб.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

В Італії у громадянки України, яка прибула з м. Кремона, був діагностований COVID-19 . Наразі вона знаходиться у лікарні “Cotugno” (м. Неаполь), а її життю, за даними лікарів, нічого не загрожує. Родичі, з якими контактувала громадянка, поміщені у карантинний режим. Зазначена ситуація перебуває на особливому контролі Генерального консульства України в Неаполі та Посольства України в Італії.

Що потрібно робити щоб уникнути зараження:

За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом 3х годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

  1. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.

Миття рук з милом:

  1. Тривалість процедури 20-40с;
  2. Вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;
  3. Обовязкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  1. Спиртовмісний антисептик для рук – розчин із вмістом спирту 60-80% або з 2% хлоргексидину (інші розчини не дають належного ефекту)
  2. Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук  На одну обробку потрібно використовувати 3мл розчину або 24-27 орошень кишеньковим диспенсером;
  3. Тривалість обробки 30с;
  4. Особливу увагу приділіть нігтям (там де накопичується більше бруду;
  5. У разі тривалого використання антисептичних розчинів застосовуйте крем для рук щоб уникнути підсушування та винекнення тріщин;

Уникайте скупчень людей. Та тісних контактів з людьми. Відомо що новий коронавірус передається повітряно краплинним шляхом; через кашель та чхання. Тому тісним контактом вважається відстань менше 1м.

Провітрюйте приміщення що найменш тричі на добу. Це призводить до зменшення рівню підвішених мілкодисперсних частинок в повітрі, які сприяють зараженню.

Дотримання простих правил призводить до зменшення захворюваності на Гострі Респіраторні Захворювання та підвищення рівня суспільного здоров’я.

Будьте здорові!

Кучківський Роман, 
лікар загальної практики-сімейної медицини